1. Wat is Taekwon-do?
 2. Wat is het verschil tussen Taekwon-do en andere vechtsporten?
 3. Voor wie is Taekwon-do?
 4. Is Taekwon-do ook voor meisjes?
 5. Ik heb een bepaalde aandoening, mag ik Taekwon-do doen?
 6. Hoe oud moet je zijn om met Taekwon-do te beginnen?
 7. Ik vind mijzelf niet lenig, kan ik nu geen Taekwon-do doen?
 8. Maken jullie contact tijdens het vechten met elkaar?
 9. Hoeveel kost de contributie?
 10. Wanneer kan ik een keer komen kijken?
 11. Kan ik een keer mee doen in de les?
 12. Moet ik een Taekwon-dopak hebben om te beginnen met Taekwon-do?
 13. Hoe kan ik mijzelf of mijn kind inschrijven bij Cheo Go Kwan?
 14. Zijn jullie gesloten tijdens schoolvakanties?
 15. Doen jullie ook mee aan wedstrijden?
 16. Is het meedoen aan wedstrijden verplicht?

Wat is Taekwon-do?

Het woord Taekwon-do is Koreaans en bestaat uit drie delen die ieder hun eigen betekenis hebben.

Tae: Betekent letterlijk ‘voet’ en staat voor alle beentechnieken, zowel aanvallend als verdedigend, maar ook voor staan, lopen, springen en breken.
Kwon: Betekent letterlijk ‘vuist’ en staat voor alle hand/arm technieken, zowel aanvallend als verdedigend, werpen, vastgrijpen en breken met de hand.
Do: Betekent letterlijk ‘weg, methode of principe’. Dit is verder lastig te omschrijven omdat het ook een geestelijke houding aangeeft waarin de etiquette van Taekwon-do naar voren komt.

Terug naar boven


Wat is het verschil tussen Taekwon-do en andere vechtsporten?

In het Taekwon-do gaan wij ervanuit dat de benen krachtiger zijn dan de armen. Daarom ligt de nadruk op de vele traptechnieken. Dit resulteert in een dominante positie betreft traptechniek ten opzichte van andere vechtsporten.

Wat Taekwon-do ook uniek maakt is de manier waarop men kracht ontwikkelt. Een buitenstaander zal zich afvragen hoe een Taekwon-do beoefenaar zulke krachtige en explosieve technieken kan genereren. Bij Taekwon-do leer je namelijk je volledige lichaam te gebruiken in elke techniek die je uitvoert.

Taekwon-do is zeer veelzijdig qua fysieke belasting. Je werkt aan je snelheid, kracht, coördinatie, balans en uithoudingsvermogen.

Terug naar boven


Voor wie is Taekwon-do?

Iedereen kan Taekwon-do doen. Ongeacht je leeftijd, huidskleur of geslacht.

Plezier staat tijdens onze lessen centraal. Je kunt aan je conditie werken, je techniek verbeteren of lekker recreatief bezig zijn. Ook bieden wij de mogelijkheid om Taekwon-do op wedstrijdniveau te beoefenen. Cheo Go Kwan heeft met dit laatste al de nodige prijzen binnengehaald waaronder Europese en Wereldtitels.

Tot slot wordt er ook aandacht besteed aan zelfverdediging. Als lid van Cheo Go Kwan wordt je opgeleid tot 1ste dan (zwarte band) en hoger.

Terug naar boven


Is Taekwon-do ook voor meisjes?

Jazeker, meisjes kunnen net zo goed Taekwon-do doen als jongens.

Terug naar boven


Ik heb een bepaalde aandoening, mag ik Taekwon-do doen?

Overleg bij (lichamelijke) aandoeningen altijd eerst met je huisarts of het verstandig is om een contactsport te beoefenen. En als je met Taekwon-do begint, stel dan altijd de instructeur op de hoogte van eventuele problemen.

Terug naar boven


Hoe oud moet je zijn om met Taekwon-do te beginnen?

In principe hanteren wij een minimale leeftijd van 8 jaar om te beginnen met Taekwon-do. Dit is echter een richtlijn en wij kijken ook naar het gedrag van kinderen binnen de groep. We sluiten daarom niet uit dat je eventueel ietsje eerder mag beginnen met Taekwon-do.

Het komt daarnaast regelmatig voor dat de ouder/verzorgers ook lid worden nadat zij net zo enthousiast zijn geworden als ze zien hoe hun kinderen zich ontwikkelen in het Taekwon-do. Bij Cheo Go Kwan trainen leerlingen in de leeftijd van 8 t/m 54  jaar.

Terug naar boven


Ik vind mijzelf niet lenig, kan ik nu geen Taekwon-do doen?

Het lijkt er vaak snel op dat men lenig moet zijn om deze flexibele kunst te beoefenen. Dit komt met name door de hoge traptechnieken en gesprongen traptechnieken. Het tegendeel is echter waar. Taekwon-do is heel divers en bovendien zullen de lessen bijdragen aan je lenigheid. Je hoeft daarom niet van nature lenig te zijn.

Terug naar boven


Maken jullie contact tijdens het sparren met elkaar?

Taekwon-do is een contactsport. Wij beoefenen echter geen full-contact sport zoals boksen of kickboksen – maar semi-contact Taekwon-do. De bedoeling is dat iedereen aan het einde van de training zonder vervelende blessures naar huis gaat, maar dat betekent niet dat er soft met elkaar wordt getraind.

Terug naar boven


Hoeveel kost de contributie?

De contributie kost vanaf 18 jaar € 20,00 per maand. Onder de 18 jaar betaal je € 15,00 per maand.

Terug naar boven


Wanneer kan ik een keer komen kijken?

Klik hier voor de lestijden. Je kunt zonder afspraak een keer komen kijken bij één van onze reguliere lessen. Wij nodigen je graag uit om een gratis proefles te nemen.

Terug naar boven


Kan ik een keer meedoen in de les?

Natuurlijk! Voordat je lid wordt kun je twee keer gratis meedoen. Taekwon-do beoefenen we op blote voeten, dus wij maken je erop attent dat het handig is om gemakkelijk zittende sportkleding te dragen bij de lessen. Wil je liever alleen kijken dan kan dat natuurlijk ook. Kom gerust zonder afspraak bij de les langs. Klik hier voor de lestijden.

Terug naar boven


Moet ik een Taekwon-dopak hebben om te beginnen met Taekwon-do?

Ja, als je besluit om je in te schrijven bij Cheo Go Kwan, dan dien je een Taekwon-do Dobok (uniform) aan te schaffen. Deze kun je na inschrijving bij ons bestellen.

Terug naar boven


Hoe kan ik mijzelf of mijn kind inschrijven bij Cheo Go Kwan?

Wij adviseren iedereen altijd om eerst één of twee proeflessen te nemen. Wil jij je daarna inschrijven, dan krijg je van ons een inschrijfformulier mee die je de na de proefles bij ons kunt inleveren. Daarnaast geldt er een opzegtermijn van twee maanden.

Terug naar boven


Zijn jullie gesloten tijdens schoolvakanties?

Nee, bij Cheo Go Kwan kun je het gehele jaar door trainen. Mocht er geen les zijn dan vermelden wij dat op de agenda.

Terug naar boven


Doen jullie ook mee aan wedstrijden?

Jazeker. Wij hebben zelfs al Wereld, Europese en Nationale titels binnen gehaald met wedstrijden. Voor de mensen die fanatiek aan wedstrijden doen hebben wij een speciale ‘Cheo Go Kwan Wedstrijdgroep’, die extra trainingen krijgen. Deze trainingen zijn op uitnodiging en staan vermeld in de agenda.

Terug naar boven


Is het meedoen aan wedstrijden verplicht?

Nee. Wij zijn een groot voorstander van het meedoen aan wedstrijden, omdat dit niet alleen leuk is, maar het bevorderd ook je ontwikkeling in het Taekwon-do. Maar als je geen wedstrijden wilt doen, kun je andere doelen stellen, zoals trainen voor een hogere graduatie of werken aan je kracht/conditie/flexibiliteit/etc.

Terug naar boven


Meer vragen?

Neem contact met ons op.