ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


Veelgestelde vragen

 1. Wat is Taekwon-Do?
 2. Wat is het verschil tussen Taekwon-Do en andere vechtsporten?
 3. Voor wie is Taekwon-Do?
 4. Is Taekwon-Do ook voor meisjes?
 5. Ik heb een bepaalde aandoening, mag ik Taekwon-Do doen?
 6. Hoe oud moet je zijn om met Taekwon-Do te beginnen?
 7. Hoe ziet een Taekwon-Do training eruit?
 8. Ik vind mijzelf niet lenig, kan ik nu geen Taekwon-Do doen?
 9. Maken jullie contact tijdens het sparren met elkaar?
 10. Hoeveel kost de contributie?
 11. Wanneer kan ik een keer komen kijken?
 12. Kan ik een keer mee doen in de les?
 13. Moet ik een Taekwon-Do pak hebben om te beginnen met Taekwon-Do?
 14. Hoe kan ik mijzelf of mijn kind inschrijven bij Cheo Go Kwan?
 15. Zijn jullie gesloten tijdens schoolvakanties?
 16. Doen jullie ook mee aan wedstrijden?
 17. Is het meedoen aan wedstrijden verplicht?

Wat is Taekwon-Do?

Het woord Taekwon-Do is Koreaans en bestaat uit drie delen die ieder hun eigen betekenis hebben.

Tae: Betekent letterlijk ‘voet’ en staat voor alle beentechnieken, zowel aanvallend als verdedigend, maar ook voor staan, lopen, springen en breken.
Kwon: Betekent letterlijk ‘vuist’ en staat voor alle hand/arm technieken, zowel aanvallend als verdedigend, werpen, vastgrijpen en breken met de hand.
Do: Betekent letterlijk ‘weg, methode of principe’. Dit is verder lastig te omschrijven omdat het ook een geestelijke houding aangeeft waarin de etiquette van Taekwon-Do naar voren komt.

Terug naar boven


Wat is het verschil tussen Taekwon-Do en andere vechtsporten?

In het Taekwon-Do gaan wij ervanuit dat de benen krachtiger zijn dan de armen. Daarom ligt de nadruk op de vele traptechnieken. Dit resulteert in een dominante positie betreft traptechniek ten opzichte van andere vechtsporten.

Wat Taekwon-Do ook uniek maakt is de manier waarop men kracht ontwikkelt. Een buitenstaander zal zich afvragen hoe een Taekwon-Do beoefenaar zulke krachtige en explosieve technieken kan genereren. Bij Taekwon-Do leer je namelijk je volledige lichaam te gebruiken in elke techniek die je uitvoert.

Taekwon-Do is zeer veelzijdig qua fysieke belasting. Je werkt aan je snelheid, kracht, coördinatie, balans en uithoudingsvermogen.

Terug naar boven


Voor wie is Taekwon-Do?

Iedereen kan Taekwon-Do doen. Ongeacht je leeftijd, huidskleur of geslacht.

Plezier staat tijdens onze lessen centraal. Je kunt aan je conditie werken, je techniek verbeteren of lekker recreatief bezig zijn. Ook bieden wij de mogelijkheid om Taekwon-Do op wedstrijdniveau te beoefenen. Cheo Go Kwan heeft met dit laatste al de nodige prijzen binnengehaald waaronder Europese en wereldtitels.

Tot slot wordt er ook aandacht besteed aan zelfverdediging. Als lid van Cheo Go Kwan wordt je opgeleid tot 1ste dan (zwarte band) en hoger.

Terug naar boven


Is Taekwon-Do ook voor meisjes?

Jazeker, meisjes kunnen net zo goed Taekwon-Do doen als jongens. Zeker voor vrouwen is het belangrijk om sterk in je schoenen te staan. Taekwon-Do draagt bij aan je zelfvertrouwen en maakt je weerbaarder.

Terug naar boven


Ik heb een bepaalde aandoening, mag ik Taekwon-Do doen?

Overleg bij (lichamelijke) aandoeningen altijd eerst met je huisarts of het verstandig is om een contactsport te beoefenen. En als je met Taekwon-Do begint, stel dan altijd de instructeur op de hoogte van eventuele problemen.

Terug naar boven


Hoe oud moet je zijn om met Taekwon-Do te beginnen?

In principe hanteren wij een minimale leeftijd van 7 jaar om te beginnen met Taekwon-Do. Dit is echter een richtlijn en wij kijken ook naar het gedrag van kinderen binnen de groep. We sluiten daarom niet uit dat je eventueel ietsje eerder mag beginnen met Taekwon-Do.

Het komt daarnaast regelmatig voor dat de ouder/verzorgers ook lid worden nadat zij net zo enthousiast zijn geworden als ze zien hoe hun kinderen zich ontwikkelen in het Taekwon-Do. Bij Cheo Go Kwan trainen leerlingen van alle leeftijden.

Terug naar boven


Hoe ziet een Taekwon-Do training eruit?

Een training duurt gemiddeld 1 uur. De training begint met een warming-up om voor te bereiden op de training die gaat volgen.

De onderdelen van Taekwon-Do zijn o.a. basistechniek, Tuls, sparren, zelfverdediging, speciale (gesprongen) technieken en breken. Iedere training trachten de instructeurs om de juiste balans te vinden in het instrueren van deze onderdelen. Van tevoren weet je eigenlijk nooit wat voor training er zal worden gegeven.

Terug naar boven


Ik vind mijzelf niet lenig, kan ik nu geen Taekwon-Do doen?

Het lijkt er vaak snel op dat men lenig moet zijn om deze flexibele kunst te beoefenen. Dit komt met name door de hoge traptechnieken en gesprongen traptechnieken. Het tegendeel is echter waar. Taekwon-Do is heel divers en bovendien zullen de lessen bijdragen aan je lenigheid. Je hoeft daarom niet van nature lenig te zijn.

Terug naar boven


Maken jullie contact tijdens het sparren met elkaar?

Taekwon-Do is een contactsport. Wij beoefenen echter geen full-contact sport zoals boksen of kickboksen – maar semi-contact Taekwon-Do. De bedoeling is dat iedereen aan het einde van de training zonder vervelende blessures naar huis gaat, maar dat betekent niet dat er soft met elkaar wordt getraind.

Contact hoort er daarom zeker bij, maar de instructeurs kijken streng toe op de controle van de technieken.

Terug naar boven


Hoeveel kost de contributie?

Kijk hier voor de actuele contributie. De contributie wordt na inschrijving via automatische incasso voldaan en is per maand (met één kalendermaand opzegtermijn) opzegbaar.

Wij werken daarnaast samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur, voor gezinnen die wat minder te besteden hebben. Neem gerust contact met ons op als je hier vragen over hebt.

Terug naar boven


Wanneer kan ik een keer komen kijken?

Klik hier voor de lestijden. Je kunt zonder afspraak een keer komen kijken bij één van onze reguliere lessen. Wij nodigen je graag uit om twee gratis proeflessen te nemen.

Terug naar boven


Kan ik een keer meedoen in de les?

Natuurlijk! Voordat je lid wordt kun je twee keer gratis meedoen. Taekwon-Do beoefenen we op blote voeten, dus wij maken je erop attent dat het handig is om gemakkelijk zittende sportkleding te dragen bij de lessen.

Wil je liever alleen kijken dan kan dat natuurlijk ook. Kom gerust zonder afspraak bij de les langs. Klik hier voor de lestijden.

Terug naar boven


Moet ik een Taekwon-Do pak hebben om te beginnen met Taekwon-Do?

Ja, als je besluit om je in te schrijven bij Cheo Go Kwan, dan dien je een Taekwon-Do Dobok (uniform) aan te schaffen. Deze kun je na inschrijving bij ons bestellen.

Naast een Taekwon-Do Dobok is het ook verplicht om beschermingsmateriaal aan te schaffen voor het onderdeel sparren. Dit bestaat uit een bitje (gebitbeschermer), voor de heren een toque (kruisbeschermer), voetbescherming, handschoenen en een hoofdbeschermer. Deze kun je na inschrijving bij ons bestellen.

Terug naar boven


Hoe kan ik mijzelf of mijn kind inschrijven bij Cheo Go Kwan?

Wij adviseren iedereen altijd om eerst twee proeflessen te nemen. Dit is om te kijken of Taekwon-Do bij jou past, maar ook om te kijken of jij bij Cheo Go Kwan past. We hechten veel waarde aan de sfeer bij Cheo Go Kwan. Dit dient een veilige haven te zijn waar iedereen gelijk wordt behandeld.

Wil jij je daarna inschrijven, dan krijg je van ons een inschrijfformulier mee die je de voor de eerstvolgende les bij ons kunt inleveren. Daarnaast geldt er een opzegtermijn van één kalendermaand.

Terug naar boven


Zijn jullie gesloten tijdens schoolvakanties?

Nee, bij Cheo Go Kwan kun je het gehele jaar door trainen. Mocht er geen les zijn dan vermelden wij dat in de agenda en wij stellen via interne communicatie alle leden op de hoogte.

Terug naar boven


Doen jullie ook mee aan wedstrijden?

Jazeker. Wij hebben zelfs al wereld, Europese en nationale titels binnen gehaald met wedstrijden. Voor de mensen die fanatiek aan wedstrijden doen hebben wij een speciale ‘Cheo Go Kwan Wedstrijdgroep’, die extra trainingen krijgen die serieuzer en specifieker zijn. Deze trainingen zijn op uitnodiging en staan vermeld in de agenda.

Terug naar boven


Is het meedoen aan wedstrijden verplicht?

Nee. Wij zijn een groot voorstander van het meedoen aan wedstrijden, omdat dit niet alleen leuk is, maar het bevorderd ook je ontwikkeling in het Taekwon-Do. Maar als je geen wedstrijden wilt doen, kun je andere doelen stellen, zoals trainen voor een hogere graduatie of werken aan je kracht/conditie/flexibiliteit/etc.

Terug naar boven


Meer vragen?

Neem contact met ons op.