Het woord Taekwon-Do is Koreaans en is in drie delen te splitsen, die ieder hun eigen betekenis hebben.
- Tae Betekent letterlijk ‘voet’ en staat voor alle beentechnieken, zowel aanvallend als verdedigend, maar ook voor staan, lopen, springen en breken.
- Kwon Betekent letterlijk ‘vuist’ en staat voor alle hand/armtechnieken, zowel aanvallend als verdedigend, inclusief vastgrijpen en werpen.
- Do Betekent letterlijk ‘weg, methode of principe’, maar is verder moeilijk te omschrijven omdat het ook een bepaalde geestelijke houding aangeeft die diep geworteld is in het traditionele Oosten.
De kenmerken van Taekwon-Do
Er zijn vele gevechtskunsten in de wereld welke allemaal verschillen. Het verschil wordt voor een groot deel bepaald door een grondgedachte of visie. Bij het Koreaanse Taekwon-Do gaan we ervanuit dat de benen sterker (krachtiger) zijn dan de armen. Om dit voordeel te kunnen benutten wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van beentechnieken. Uit deze grondgedachte komen de strategieën, tactieken en technieken voort welke het Taekwon-Do verder typeren.
Taekwon-Do beoefening zal resulteren in een zeer snelle reactiekracht, hogere niveau’s van concentratie, evenwicht, betere regulering van de ademhaling en snelheid. Dit zijn de factoren die een zeer hoog niveau van fysieke kracht bepalen.
De oorsprong van Taekwon-Do
De Taekwon-Do stijl die wij beoefenen is vastgelegd door de grondlegger van Taekwon-Do, generaal Choi Hong Hi (1918 – 2002). Deze stijl is ook bekend als ITF Taekwon-Do. Tijdens zijn jeugd maakte Choi Hong Hi kennis met de Koreaanse gevechtskunsten zoals Tae Soo Do en Soo Bak Gi welke al meer dan 1300 jaar geleden bestonden.
Tijdens de Japanse Bezetting van Korea (1905 – 1945) heeft hij in Japan kennis gemaakt met het Shotokan Karate. Dit heeft veel invloed gehad tijdens de ontwikkeling van Taekwon-Do. Vanaf 1946 is Choi Hong Hi begonnen de technieken systematisch te ontwikkelen, waarna hij in 1955 deze nieuwe gevechtskunst de naam Taekwon-Do gaf.
Voor wie is Taekwon-Do?
Cheo Go Kwan is een school waar iedereen welkom is, ongeacht leeftijd, huidskleur, geloofsovertuiging, man of vrouw. Iedereen wordt gelijk behandeld en het is mogelijk om Taekwon-Do zowel op recreatief- als op wedstrijdniveau te beoefenen.
De instructeurs van Cheo Go Kwan hebben met dit laatste al de nodige prijzen binnengehaald waaronder nationale en internationale titels.
Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het zelfverdedigingsaspect. Diverse mogelijkheden en doelen al naar gelang waar je interesse naar uit gaat en tevens wordt je opgeleid tot 1ste Dan (zwarte band) en verder.
Taekwon-Do etiquette
Naast het fysieke aspect van Taekwon-Do wordt er ook aandacht besteed aan de etiquette (gedragscode) van Taekwon-Do. Wij vinden het erg belangrijk dat je ook buiten de Dojang – bijvoorbeeld op school – goed functioneert binnen de huidige maatschappij. De etiquette van Taekwon-Do bestaat uit hoffelijkheid, integriteit, volhardendheid, zelfbeheersing en ontembare geest. Deze thema’s behandelen we zo nu en dan in de les en is ook onderdeel van de leerstof voor Taekwon-Do.
Als leerling wordt er van je verwacht dat je nooit moe bent om te leren, bereidt bent om de nodige offers te brengen in de vorm van inzet, juist gedrag binnen maar ook buiten de dojang, met iedereen willen trainen en vooral plezier te beleven aan het Taekwon-Do.