Bij Cheo Go Kwan wordt je opgeleid tot zwarte band (1ste dan) en hoger. Hier volgt een overzicht van de dangraadhouders bij Cheo Go Kwan:

Waar je geen motivatie hebt, zul je discipline moeten hebben

Marcel Hildering – 5de Dan ITF
Oprichter en International Instructor bij Cheo Go Kwan

Waarom ben jij Taekwon-Do gaan doen?

Mijn oom heeft vroeger fanatiek Taekwon-Do gedaan en toen een vriend van hem zijn eigen Taekwon-Do school begon heeft hij mij en mijn broer mee gevraagd. Ik bleek best wel talent te hebben maar vond het na een paar maandjes niet echt leuk meer. Omdat ik mijn oom niet wilde teleurstellen ben ik toch door gegaan en sindsdien ben ik het alleen maar leuker en leuker gaan vinden en nu kan ik zelfs geen leven zonder Taekwon-Do meer voorstellen.

Wat betekent Cheo Go Kwan voor jou?

Cheo Go Kwan is een plek waar jij jezelf kunt zijn en waar we elkaar helpen om beter te worden. Er wordt van je verwacht dat je altijd je best doet – ook als je een keer een slechte dag hebt. Cheo Go Kwan is een Taekwon-Do familie waar iedereen gelijk is en waar we met respect met elkaar en anderen omgaan.

Wat zijn jouw hoogtepunten in het Taekwon-Do?

Natuurlijk het behalen van mijn zwarte band, het behalen van mijn instructeurs-graad maar ook het oprichten van Cheo Go Kwan. Op wedstrijdvlak heb ik daarnaast ook meerdere internationale titels mogen behalen zoals:

  • 1x zilver en 1x brons op het WK in Engeland (2016)
  • 4x goud en 1x brons op het WK in Nederland (2017)
  • 1x goud op het WK in Italië (2019)
  • Diverse podiumplaatsen op toernooien in o.a. Nederland, België, Duitsland en Italië.

Welke tip geef jij een beginnend Taekwon-Do beoefenaar?

Er valt veel te leren en het lijkt in het begin misschien onmogelijk. Maar begin met één onderdeel en probeer dat zo goed mogelijk te doorgronden. De rest komt dan vanzelf. En probeer vooral plezier te beleven aan Taekwon-Do.


Sometimes you win, sometimes you learn

Samantha Booij – 4de Dan ITF
Oprichter en International Instructor bij Cheo Go Kwan

Waarom ben jij Taekwon-Do gaan doen?

Vroeger zat ik op kickboksen, maar hier miste ik iets, zo ben ik in aanraking gekomen met Taekwon-Do. Taekwon-Do heeft mij een zekerder en rustiger persoon gemaakt.

Wat betekent Cheo Go Kwan voor jou?

Cheo Go Kwan betekent voor mij plezier, passie en gezelschap. We zijn een club waarbij we eigenlijk een soort familie zijn, iedereen staat voor elkaar klaar en wil een ander helpen beter te worden. Dit is onze kracht.

Wat zijn jouw hoogtepunten in het Taekwon-Do?

Doordat ik een chronische knieblessure heb was het behalen van mijn zwarte band een enorme mijlpaal. Waar veel mensen zeiden dat ik het met zo’n knie niet zou redden flikte ik het toch.
Daarnaast heb ik een aantal mooie hoogtepunten op het wedstrijdvlak:

  • Wereld kampioenschap Nederland 2017: 3x goud, 2x zilver
  • Europees kampioenschap Polen 2018: 1x brons
  • Deelname wereld kampioenschap Engeland – 2016
  • Deelname wereld kampioenschap Italië – 2019

Hiernaast meerdere titels op nationale en internationale wedstrijden. En natuurlijk het oprichten van Cheo Go Kwan.

Welke tip geef jij een beginnend Taekwon-Do beoefenaar?

Heb geduld, Rome is ook niet in één dag gebouwd. Het kost tijd om ergens echt goed in te worden en dat is helemaal niet erg. Tip: werk hard en luister goed naar jouw leraar en senioren, dan komt het helemaal goed met jou.


A year from now you’ll wish you started today

Kevin Jagroep – 1ste Dan ITF

Waarom ben jij Taekwon-Do gaan doen?

Tussen mijn 4e en 12e levensjaren zat ik op Taekwondo. Het had toen iets magisch wat ik niet kon plaatsen. Dit heb ik bij allerlei andere sporten en kunsten gezocht, maar niets leek er op. Van boksen tot Kendo en boogschieten tot zwemmen, maar niets had dat waar ik naar zocht. Nu weet ik het nog steeds niet, maar hier zit ik goed.

Wat betekent Cheo Go Kwan voor jou?

Het is een hele speciale plek. De mensen die er zijn gaan mijlen voorbij “clubgenootjes”. Ik zie hen oprecht als broertjes en zusjes. En het rare is dat er geen enkele persoon bij is die buiten de boot valt. Iedereen hoort erbij. Dit heb ik tot nu toe alleen hier meegemaakt.

Wat zijn jouw hoogtepunten in het Taekwon-Do?

Dit is een lastige, maar ik denk dat het de wedstrijden, examens en uiteraard de Taekwon-Do kampen zijn. Aan het einde van de dag sta je daar met een hele groep mensen en iedereen heeft alles gegeven. Het wordt niet veel beter dan dat.

Welke tip geef jij een beginnend Taekwon-Do beoefenaar?

Als het je doel is om ooit een graduatie of een titel te behalen kan de weg er naar toe lang en intimiderend lijken. Dingen gaan mis of niet zoals je hoopt. Het is alsof je er nooit gaat komen. Let er in plaats daarvan op dat je elke les alles geeft. Kijk niet te veel naar het einde, kijk waar je de volgende stap kunt zetten. Stukje bij beetje kom je er wel, maar blijf trainen.


Hij die anderen overwint is sterk, hij die zichzelf overwint nog veel sterker.

Aäron Dekker – 1ste Dan ITF

Waarom ben jij Taekwon-Do gaan doen?

Taekwon-Do is bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader heeft zijn eigen vereniging (Taekwon-Do School Dekker in Boxtel) en zodoende ben ik er mee in aanraking gekomen. Ik ben meteen verliefd geworden op de sport en heb het dus vanaf jongs af aan eigen gemaakt.

Wat betekent Cheo Go Kwan voor jou?

De club waar ik mezelf al thuis voelde voordat ik mijzelf inschreef. Ik zie de club als mijn familie.

Wat zijn jouw hoogtepunten in het Taekwon-Do?

Mijn hoogtepunten zijn de momenten waarop ik anderen heb mogen zien groeien. Dat ze door het stukje kennis en inzicht wat ik ze heb mogen geven beter zijn geworden. Zowel als coach bij Taekwon-Do School Dekker dan wel niet als trainer.

Ook nog verschillende prijzen/kampioenschappen binnen de ring.

  • Coach bij het Nederlands team EK 2018 Polen (ITF HQ-NL)
  • Coach bij het Nederlands team WK 2017 Nederland (ITF HQ-NL)

Welke tip geef jij een beginnend Taekwon-Do beoefenaar?

Als het de eerste keer niet lukt, blijf dan proberen tot het wel lukt en geef niet op. Rome is ook niet gebouwd in één dag. Doorzetters komen het verst.


Meer informatie