Tul betekend patroon. Dit zijn verschillende Taekwon-Do basisoefeningen of wel stijlfiguren met voor het grootste deel aanval en verdedigingstechnieken. Ook wel het schijngevecht genoemd tegen denkbeeldige tegenstander(s). De oude wet in het oosten was gelijk aan de wet van Hammurahi zijnde “een of voor een of en een tand voor een tand”.

Deze wet werd hard gehandhaafd zelfs als de dood er per ongeluk op volgde. In deze omgeving, en omdat het huidige systeem van vrij sparren nog niet was ontwikkeld, was het voor de student van een krijgskunst onmogelijk om te oefenen of het testen van zijn individuele vaardigheden of aanvallen en verdedigingen tegen een daadwerkelijk bewegende tegenstanders.

Individuele vooruitgang werd zeker gehinderd tot dat een denkbeeldige beoefenaar de eerste patronen ontwikkelde.

Patronen zijn verschillende fundamentele bewegingen, waarvan de meeste een aanval of verdedigende technieken vertegenwoordigen gemaakt met een bewezen en opeenvolgende bedoeling.

De student gaat op een systematische manier met meerdere denkbeeldige tegenstanders om onder verschillende omstandigheden terwijl er gebruik gemaakt wordt van aanvallende en blokkerende instrumenten vanuit verschillende richtingen. Met een patroon geeft het de student de mogelijkheid om via verschillende fundamentele bewegingen in serie te doorlopen, en hoe het ontwikkelen van sparringstechnieken om flexibiliteit van de bewegingen te verbeteren, het beheersen van lichaam verplaatsingen, opbouwen van spieren en beheersen van de ademhaling, ontwikkelen van vloeiende en soepele bewegingen en het verkrijgen van ritmische bewegingen.

In het kort, een patroon kan worden vergeleken met een vereniging van tactieken of een woord, als fundamentele bewegingen is het een individuele soldaten training op alfabet. Dienovereenkomstig, een patroon, de uikomst van iedere beweging is een serie van sparring, krachttesten, gelaatuitdrukking en karakteristieke techniek.

Hoeveel Tuls zijn er?

“De reden voor 24 patronen: Het leven van een mens, misschien 100 jaar, kan beschouwd worden als een dag wanneer deze vergeleken wordt met oneindigheid. Daarom zijn wij sterfelijken niet meer dan eenvoudige reizigers die de oneindige jaren van een eeuwigheid passeren in een dag.

Het is duidelijk dat iedereen slechts een bepaalde tijd kan leven. Nochthans, maken de meeste mensen zich slaaf van materialisme alsof ze duizenden jaren zouden kunnen leven. Sommige mensen streven naar het kunnen begeren van een goede spirituele erfenis voor komende generaties en verkrijgen op deze manier onsterfelijkheid. Klaarblijkelijk de geest is eeuwig terwijl materiaal dat niet is; daarom wat we kunnen doen om iets achter te laten voor het welvaren van het menselijke ras is, misschien, het meest belangrijke in ons leven.

Hier laat ik Taekwon-Do achter voor het menselijke ras als een spoor van mensen van het eind van de 20 ste eeuw. De 24 patronen stellen 24 uren voor, een dag of heel mijn leven. De naam van het patroon, het aantal bewegingen en het diagram van elk patroon symboliseert of helden uit de Koreaanse geschiedenis of objecten gerelateerd aan historische gebeurtenissen.”

~ Generaal Choi Hong Hi, grondlegger van Taekwon-do