ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


5 tips voor Taekwon-do bij een tropische temperatuur

We genieten al weken van een prachtige zomer. Echter, naast het mooie strandweer brengt het ook de tropische temperatuur in de Dojang, met alle gevolgen vandien. Hier volgen een aantal tips om hiermee om te leren gaan.

1) Drink voldoende en bewust

Zorg ervoor dat je eigenlijk al voor de training je vochtreserves aanvult door minimaal 400 tot 600 mililiter water of isotone drank te drinken. Het is daarnaast aan te raden om iedere dag minimaal 1,5 liter water te drinken om je vochtgehalte op peil te houden.

Teveel drinken tijdens sporten

Het is niet goed om teveel te drinken tijdens het sporten. Als je teveel drinkt kun je namelijk het vocht/zout balans ontregelen en hierdoor kun je spierkramp, ademhalingsproblemen en duizelingen krijgen. Probeer daarom bij het drinken kleine slokken te nemen en niet direct een heel flesje drinken, maar doseer dit over de gehele training.

Hypo, hyper- en isotoon

Ga je heel intensief trainen en duurt de training langer dan 60-120 minuten, dan kun je het beste een isotone of hypotone sportdrank nemen tijdens de training. Water is sterk hypotoon. Hypotoon houdt in dat het snel door je lichaam wordt opgenomen en daardoor een goede dorstlesser is. Nadeel is echter dat je het ook zo weer uitplast en het minder energie bevat. Andere voorbeelden van hypotone drankjes zijn AA-Drink (hydration, pro-energy en sportwater), Aquarius (zero lemon) en Extran Hydro (citrus en lemon ice).

Vruchtensappen zijn sterk hypertoon. Hypertone drankjes geven meer energie dan hypotone drankjes, alleen duurt het een stuk langer voordat je lichaam opneemt. Hierdoor is het eigenlijk ongeschikt om voor of tijdens het trainen te nuttigen. Voorbeelden van hypertone drankjes zijn AA-Drink (High Energy), Aquarius (Orange), Extran Energy (Orange en Cranberry), vruchtensappen en frisdranken.

Het beste wat je kunt nemen tijdens de training is een isotone drankje. Deze drankjes worden snel opgenomen door je lichaam waardoor het heel geschikt is om tijdens de training te nemen. Ook voor na de training is dit beter dan een hypertone drankje dat je een energieboost geeft. Voorbeelden van isotone drankjes zijn AA-Drink (iso-lemon, isotone) Aquarius (Blue Berry, Lemon en Red Peach), Isostar (fast hydration citroen/sinaasappel). Maar je kunt het ook zelf maken: suikerwater (6-8 gram suiker per 100 ml), ranja (afhankelijk van het merk, maar gemiddeld 7 ml), half vruchtensap half water.

2) Draag luchtige kleding

De Taekwon-do dobok is ontwikkeld om veel vocht op te kunnen nemen. Hierdoor koel je sneller af en blijf je ook koelen tijdens de training. Echter, de hoeveelheid warmte die je lichaam produceert heeft invloed op de hoeveelheid die je zweet. Kinderen hebben minder spieren dan volwassenen en produceren hierdoor dus minder warmte. Voor hen adviseren wij dat je – in plaats van een dobok – in een luchtig t-shirt mag trainen bij hoge temperaturen.

3) Ga de uitdaging aan

Als je de hitte totaal vermijd, zal je lichaam er nooit aan wennen. Ga dus de uitdaging aan en leer met de hitte om te gaan. De resultaten zullen er niet minder om zijn want je traint onder zwaardere omstandigheden. Daarnaast zul je merken dat je er steeds beter tegen kunt als je gewoon de training blijft volgen.

4) Luister goed naar je lichaam

Het kan soms erg heet en benauwd worden, wat je lichaam helemaal niet gewend is. De hele dag is je lichaam al bezig om op temperatuur te blijven dus als de tijd eenmaal is aangebroken om te gaan trainen, kan je lichaam al redelijk uitgeput zijn. Probeer tijdens de training de zware intensiviteit te vermijden – door wel de oefeningen te doen, maar – door dit goed te doseren en goed naar je lichaam te luisteren. Probeer dus niet direct de oefening te staken, maar blijf actief.

Voel je je futloos, duizelig of gedesoriënteerd; stop je met zweten of voelt je huid koel en klam aan; dan heb je wellicht teveel gedaan. Neem dan even een stapje terug of neem even pauze en drink wat.

5) Cool down en relax

Als je klaar bent met de training, neem dan even de tijd om af te koelen. Ga niet stilzitten, maar blijf bewegen zodat het bloed in je lichaam kan blijven circuleren. Doe je dit niet na een intensieve training, dan bestaat de kans dat je duizelig, misselijk of zelfs flauw kunt vallen. Vul je vochtgehalte aan, neem een stuk fruit en koel gemoedelijk af.

Rekken en strekken

Je kunt ook afkoelen door na de training nog even een kleine reksessie van 10-15 minuten te doen waarbij je een minimale inspanning levert. Probeer iedere rekoefening ongeveer 45 seconden vast te houden en niet te veren. Door te rekken verbeter je de bloedcirculatie in je spieren. Hierdoor herstelt je lichaam sneller doordat de afvalstoffen in het spierweefsel sneller worden afgevoerd. Daarnaast zul je stress verlichten.


Bronnen:
gezondheidsnet.nl
gezondheidsnet.nl (2)
gezondheidsnet.nl (3)
myfoodmatch.nl
sport.infonu.nl

Geplaatst door