ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


De dobok van Taekwon-do

Taekwon-do wordt beoefend in een ‘Dobok’. Dit is Koreaans voor ‘Uniform’. De dobok weerspiegelt o.a. je rang en onderscheid ons als Taekwon-do beoefenaars van andere ‘Budo’ gevechtskunsten, zoals Karate, Judo, etc.

Wanneer we een uniform dragen, accepteren we een bepaalde rol in de samenleving en zijn we verplicht om ons naar behoren van dat uniform te gedragen. Deze rol staat beschreven in de grondleerstellingen – ofwel de gedragregels – van Taekwon-do.

Voordat de dobok in 1982 werd geïntroduceerd, droeg men Karate uniformen die helemaal wit waren. Grondlegger van Taekwon-do, generaal Choi Hong Hi vroeg aan één van zijn studenten, grootmeester Choi Chang Keun of hij een nieuwe dobok wilde ontwikkelen die anders was dan de Karate uniformen die zij op dat moment droegen.

De dobok is een product van vele jaren onderzoek en ontwikkeling. De broek en mouwen van de dobok zijn wijder en langer dan de traditionele Japanse ‘Keikogi’. Hierdoor dragen de meeste beoefenaars van Taekwon-do een dobok die is gebaseerd op de Koreaanse ‘Hanbok’.
Het embleem op de rug symboliseert een boom, die voordurend groeit. De Koreaanse stam groeit uit tot een internationale naam door middel van de I.T.F. organisaties. Zwarte biezen aan de rand van de jas mogen alleen gedragen worden door dangraadhouders (zwarte banders). Deze afbiezing is drie centimeter breed en is symbolisch voor de koninklijke familie en leden van de aristocratische huizen gedurende de dynasties van Koguryo, Baekje en Silla.
Instructeurs worden herkend door de zwarte strepen van drie centimeter breed op de mouwen en op de broekspijpen. Extra versiering, afbiezingen, belettering en ontwerpen zijn niet toegestaan.

Uniek aan de dobok is de moderne verticale sluiting, die d.m.v. klittenband of een rits bij elkaar gehouden wordt. Wedstrijdbeoefenaars dragen ook wel doboks die helemaal dichtgestikt zijn, zodat ze niet ongewenst openen tijdens het sparren. Ook mogen zij afhankelijk van de organisatie de naam van hun land in het zwart dragen op de achterzijde van de dobok.

Vroeger stond het volk van Korea bekend om het dragen van witte kleding, omdat het dacht dat het vrede symboliseerde. Deze gewoonte van het dragen van witte kleding leverde de Koreanen de bijnaam ‘백의민족’ op, wat ‘volk van de witte kleding’ betekent. Ondanks dat het niet beschreven staat, is het niet onwaarschijnlijk dat de hedendaagse dobok hier op gebaseerd is.

Het dragen van een dobok zou trots moeten geven aan de student als beoefenaar van Taekwon-do. Het is daarom heel belangrijk om de dobok altijd schoon te houden, het correct te dragen en te behandelen met het respect welke het verschuldigd is aan haar kunst.


Bronnen:
taekwon-do.nl
wikipedia.org
bmsi.ru
koreanstudentblog.wordpress.com

Geplaatst door