ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


Wereldtitels behaald door Cheo Go Kwan

Afgelopen week waren Hans, Desiree, Samantha en ik naar de ITF Open Worlds 2017 in Barneveld. Met een deelnemersvlak van 900+ deelnemers uit meer dan 20 verschillende landen beloofde het een stevige competitie te worden. Toch is het gelukt om maar liefst 12 (!) medailles mee naar huis te nemen. Hierbij een kort verslag.

Kort na de opening van de ITF Open Worlds 2017 op donderdag begon men met het onderdeel Tuls. Samantha wist hierbij Hong Kong te verslaan en zich te plaatsen voor de halve finale. Ik stond nadat mijn tegenstander uit Polen niet kwam opdagen tegen ArgentiniĆ« en wist deze te verslaan. Hiermee plaatste ik mij ook voor de halve finale. Op deze dag waren ook de kwalificaties voor individueel breken en individueel special techniques, maar helaas zijn Samantha en ik daar niet door gekomen.Ā Alle finales werden vrijdag gedaan dus eigenlijk waren wij daarna klaar op deze dag.

Vrijdag stond ik tegen een Griekse deelnemer van BITA. Deze deelnemer was mij al eerder opgevallen omdat hij erg goed is. In de halve finale had ik helaas wat balansverlies en dit kon ik niet veroorloven tegenover zo’n sterke tegenstander. Helaas verloor ik, maar het leverde mij wel een Bronzen plak op. Samantha stond daarna vrij snel op de mat voor de halve finale. Zij won deze ronde tegen Engeland met overtuiging en stond in de finale tegen haar rivaal uit Nederland. Deze tegenstander hadden wij ook van te voren als geduchte finalekandidate ingeschat. Tijdens eerdere toernooien ging Samantha steeds er vandoor met de winst; Deze keer was het haar tegenstander die won. Ondanks dat het een bittere pil was, zijn we dik tevreden met de zilveren plak.

De planning van het toernooi was niet altijd even duidelijk. Door een groot tekort aan scheidsrechters was er een grote vertraging ontstaan en hierdoor moesten we lang wachten voordat Samantha en ik voor het onderdeel Pre-Arranged Sparring de mat op mochten. We hadden support helemaal uit CuraƧao overgevlogen van Rob van Zijl en zijn leerling Ruud, dat was echt heel tof. Uiteindelijk stonden we als laatste onderdeel van de dag op de mat. Hier hebben we heel vaak op getraind en eigenlijk ging het vaker mis dan goed. Maar vandaag niet. We versloegen landen als Argentiniƫ en Kroatiƫ en pakten de gouden plak! Wat gaf dat een goed gevoel. Het besef dat wij wereldkampioenen zijn is er nog steeds niet helemaal.

Hans was zaterdag aan de beurt op de World Cup voor gekleurde banders. Hij was erg benieuwd naar zijn poule, maar wij vonden het beter om hem dat niet te vertellen. Bij sparren zat hij voornamelijk met Russen en Polen in de poule, die er bekend om staan voor hun harde partijen. Coach Samantha had er echter alle vertrouwen in en Hans presteerde boven verwachting. Hij versloeg Polen niet Ć©Ć©n keer, maar twee keer. In de finale stond hij tegen een hele goede Slowaak. Hans was een beetje onzeker over deze ‘draw’ en dat was te zien in zijn spel. Maar de Slowaak was ook een stuk voorzichtiger en het was te zien dat hij geen risico nam tegen Hans. Helaas won de Slowaak hier op punten. Maar wat zijn wij trots op Hans, de Vice-Wereldkampioen sparren op de World Cup.

Bij Tuls had Hans een vrij grote poule. In de eerste ronde liep hij zijn Tuls super strak. Hij won wederom van Polen en stond daarna tegen een Rus. Over het hele toernooi hebben de Russen van Sahyunim Rudolf Kang een sterkte indruk op ons gemaakt. Er zaten een paar hele goede bij. Helaas voor Hans stond hij tegen de uiteindelijke winnaar van zijn poule en ging hij er net voor de prijzen uit.

Op zondag stonden de laatste onderdelen op de agenda. Team events. Samantha zat in het team van Sabum Ad Dekker, samen met een dame uit BelgiĆ« en Griekenland. Dit hele diverse team heeft het ontzettend goed gedaan, want zij wisten op het onderdeel team breken en special techniques de gouden plak in de wacht te slepen! Bij het sparren stonden ze uiteindelijk in de finale tegen het damesteam van Kassem Gym. Na een spannende finale bleek dat het gelijkspel was, waardoor Samantha de hekkensluiter was. Ook dit was een hele spannende partij want alle supporters uit de hele hal waren hun favoriete team aan het aanmoedigen. Nadat de partij ook in gelijkspel eindigde, moest er worden gestreden om de ‘golden point’. Deze werd toegekend aan de dame van Kassem Gym, waardoor het team van Samantha als tweede eindigde.

Desiree – de moeder van Hans – werd op verzoek van het damesteam van Kisport, nog even in haar dobok gestoken om in te zetten als reserve bij het dames team sparren op de World Cup. Dit was wel even spannend, maar de spanning was snel voorbij nadat haar team in de finale won van Rusland door opgave. Voor Desiree dus ook een gouden medaille!

Ook mijn team, bestaande uit leden van Kisport, T.C. Nijmegen en Tjamie Sports was heel sterk op zondag. Bij team special techniques mocht ik twimyo dollyo chagi (gesprongen rondwaartse trap) doen. Nadat iedereen zijn techniek had gedaan, hadden we de uiteindelijk hoogste score. Dit leverde ons de eerste gouden plak op! Bij het team breken gingen alleen de planken bij de Bandae dollyo chagi (hieltrap) niet door, voor de rest gingen alle ingezette planken door. Dit resulteerde in de tweede gouden plak. Het teamsparren was het allerlaatste onderdeel van het hele WK. Dit waren hele spannende partijen, waarbij onze coach ons zo strategisch mogelijk probeerde in te zetten. We wonnen van Engeland, Belgiƫ en uiteindelijk in de finale van Argentiniƫ. En daardoor mochten we ons 3-voudig wereldkampioen noemen met ons team. Supergaaf.

Het uiteindelijke resultaat van de wereldkampioenschappen is als volgt geworden:

Marcel

 • Wereldkampioen pre-arranged sparring
 • Wereldkampioen team sparren
 • Wereldkampioen team breken
 • Wereldkampioen team special techniques
 • Brons op het onderdeel Tuls

Samantha

 • Wereldkampioen pre-arranged sparring
 • Wereldkampioen team breken
 • Wereldkampioen team special techniques
 • Zilver op het onderdeel Tuls
 • Zilver op het onderdeel team sparren

Hans

 • Zilver op het onderdeel sparren

Desiree

 • Wereldkampioen team sparren

Wij zijn natuurlijk ontzettend trots op dit resultaat, maar zonder de hulp van de mensen om ons heen was dit niet gelukt. Hierbij willen wij een aantal mensen bedanken:

 • Sabum Colin (VI Dan); Onze leraar heeft ontzettend veel tijd in ons gestoken en heeft ons ook in zijn vrije tijd begeleid om tot dit niveau te komen. Zijn lessen zijn van onschatbare waarde voor ons. Bedankt voor je steun en het vertrouwen dat je ons hebt gegeven. Wij zijn heel blij dat we jou als leraar en vriend hebben!
 • Kevin Boon (www.kebo-elektro-nl); Dit is onze persoonlijke sponsor die ons vorig jaar heeft gesponsord en ook dit jaar een grote bijdrage heeft geleverd zodat wij hebben kunnen deelnemen aan de wereldkampioenschappen. Daarnaast was hij er ook tijdens het WK om ons te supporten. Hartelijk dank hiervoor!
 • Sabum Harry van Schaik (VI Dan); De initiatiefnemer en organisator van de ITF Open Worlds 2017. Het is hem gelukt om voor het eerst in de geschiedenis een WK neer te zetten in Nederland. Hij heeft ons omarmd en laten deelnemen onder de vlag van zijn Nederlandse selectie. Wij bedanken je voor de steun en de mogelijkheid dat wij mochten deelnemen aan dit kampioenschap.
 • Sabum Ad Dekker (VI Dan) en de leden van T.S. Dekker; In de aanloop naar het open WK toe hebben wij veel met ze samengewerkt en we mochten ook op hun steun rekenen tijdens het open WK. Niet alleen zat Samantha samen met ze in het ‘Dutch Female Fight Squad’ dames team, maar wij hebben het ook ontzettend gezellig met ze gehad in onze ‘House of Do’, waar wij ons terug trokken na de zware dagen in de sporthal.
 • De leden en vrijwilligers van Kisport; Ondanks dat wij niet onderdeel van hun club zijn hebben ze ons het gevoel gegeven dat wij er voor 100% bij hoorden en wij zijn blij dat wij hen datzelfde gevoel terug mochten geven door jullie te ondersteunen met het coachen en de World Cup. Het was super gaaf om onderdeel te zijn van de Nederlandse selectie en om zij-aan-zij met jullie op de mat te hebben gestaan. Respect.

Verder heb ik het ondanks de lange zware dagen ontzettend naar mijn zin gehad en weer veel Taekwon-do vrienden gemaakt. Taekwon-do brengt ons samen en samen staan we het sterkst. Nu pakken we het ‘echte’ leven maar weer op.

Taekwon,

Marcel


Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo

Geplaatst door


Reacties

3 reacties op “Wereldtitels behaald door Cheo Go Kwan”

 1. Brigitte avatar
  Brigitte

  Mooi stuk. Geeft prachtig weer wat een super belevenis het was. En prachtige resultaten. Gefeliciteerd allemaal!

 2. Sabum Ad avatar

  Een prachtig verslag en het was super mooi om dit alles met jullie te mogen beleven. Love you forever and we keep on fighting.

 3. Antonio avatar
  Antonio

  Mijn kids (Lucas en Siro) zijn trots op je, Marcel!
  Nog dank voor al die uurtjes op de maandagavond in Krommenie! Van harte met dit resultaat.
  Tevens ook felicitaties aan Samantha.
  Top gedaan!