Succesvol International Friendship Tournament

Zondag 23 april. De wekker ging. We keken op de klok en het was tijd om ons gereed te maken voor een autorit van 2,5 uur. Op naar het International Friendship Tournament (IFT) in Oosterwolde, Friesland.

Het was de eerste editie georganiseerd door Boosabum Jakob Blaauw, die licht zenuwachtig, maar positief overkwam over deze dag. Samantha en ik kwamen voor het eerst uit namens onze nieuwe club Cheo Go Kwan onder de paraplu van de BITA (Belgium International Taekwon-do Association). We hadden ons ingeschreven voor het onderdeel Tuls. Eenmaal in Oosterwolde ging de dag vrij snel!

De dag begon met de reguliere meetings; Scheidsrechtersmeetings en coachmeetings. Tijdens de coachmeeting werd al snel duidelijk dat de poule dames en heren voor 2de dan en hoger (t’m 4de dan) was samengevoegd tot één poule waarbij er volle competitie werd gedraaid. Dit hield in dat iedereen tegen elkaar mocht lopen. Fijn om te weten dat je in ieder geval een paar kansen krijgt om je te bewijzen na zo’n lange rit. Dit betekende wel dat Samantha en ik in dezelfde poule waren gestopt. Ik mocht ook niet de Tuls lopen voor mijn graduatie, maar moest genoegen nemen met het lopen tot en met de 15de Tul.

Na de coachmeeting stelden alle scholen zich op en werd er uitgelegd dat de IFT onder de International Taekwon-do League (ITL) viel. De ITL bestaat uit verschillende toernooien waar je punten kunt behalen als je 1ste, 2de of 3de plaats behaald. De mensen met de meeste punten worden aan het einde van het jaar uitgenodigd om te strijden voor de titel van het jaar.

Direct na het aangroeten van het toernooi werd er omgeroepen dat onze poule zou starten dus we hadden maar weinig tijd om echt op te warmen. Dit zorgde voor de nodige zenuwen. Tijdens elke ronde kreeg men een verplichte Tul toegekend en mocht men een vrije Tul lopen. Samantha mocht als eerste van ons de mat op. De zenuwen waren duidelijk aanwezig en dit moest Samantha incasseren met een verliespartij. Er vielen wat foutjes, maar gelukkig wist zij dit in de rondes daarna recht te zetten.

Ik mocht na Samantha de mat op. Ook ik had wel aardig zenuwen. Het was tenslotte een paar jaar geleden dat ik voor het laatst het onderdeel Tuls op een wedstrijd heb gedaan. Toch ging het naar mijn gevoel wel goed. Vooral de spanning moest ik even van mij af werpen. Hoe meer rondes ik doorkwam hoe beter dit eigenlijk ging. In een van de laatste rondes stond ik tegen Samantha. Dit was wel even een ‘historisch’ moment. Niet alleen komt het bijna niet voor dat de poule van dames en heren worden samengevoegd, maar omdat de graduaties nu ook waren samengevoegd moest ik tegen Samantha lopen. Het was wel erg leuk.

Nadat iedereen tegen elkaar was geweest, stond ik bovenaan en ging de strijd om de 2de en 3de plek los. Samantha stond met twee heren op een gelijk aantal punten. Na nog een paar rondes wisten Samantha een van de twee achter zich te laten. Er waren nog twee mensen over en toen kreeg Samantha in de laatste partij haar minst favoriete Tul uitgeloot. Hierdoor was ze even haar focus kwijt en moest ze deze partij helaas weggeven aan haar tegenstander. Het eindresultaat was er echter niet minder om. Toch een bronzen medaille.

We bleven nog even hangen na ons onderdeel en mochten nog even met de andere coaches mee lunchen dat door de organisatie van het IFT was verzorgd. Dit was wel uitzonderlijk, omdat vaak alleen de scheidsrechters voor een lunch worden uitgenodigd!

Er waren veel leuke partijen te zien. We mochten nog even helpen met het coachen van de leerlingen van Sabum Harry van Schaik van Kisport. Ook daar hebben we weer verborgen talenten gezien. Tot slot deden we nog een wisseltruc en zaten Samantha en ik nog heel even achter de tafel van de velden, de tijd en poules te regelen. Voordat we het wisten was het toernooi alweer voorbij en mochten we de reis terug vatten.

Voordat we vertrokken werd nog de Overall Champion bekend gemaakt; Dit was de club of organisatie die de meeste punten hadden behaald deze dag. Alle clubs konden voorspellen welke deelnemers punten zouden behalen en bij de meeste goede voorspellingen kon je Overall Champion worden. Omdat wij onder de BITA waren ingeschreven werden onze punten ook meegeteld en samen met de rest van de goede resultaten van de BITA mochten zij zich bekronen met de titel Overall Champion. Dat was wel gaaf!

Via deze weg wil ik de organisatie van het International Friendship Tournament bedanken voor de gastvrijheid, Sabum Dana en Pascal voor de samenwerking met de BITA, Sabum Harry van Schaik voor zijn vertrouwen in ons en alle vrienden die we hebben gezien en gesproken deze dag. Het was weer gezellig!

Taekwon,

Marcel