Ben je op zoek naar een vechtsport in (de buurt van) Rotterdam? Waarschijnlijk heb je dan al veel verschillende vechtsporten gevonden via Google. Boksen, kickboksen en MMA, of bijvoorbeeld meer zelfverdediging georiënteerd als Krav-Maga, Systema. Ben je op zoek naar iets traditioneels, dan kom je al snel op Karate, Aikido, (Braziliaans) Jiu Jitsu, Hapkido en natuurlijk Taekwondo.

Welke vechtsport in Rotterdam past bij mij?

Het is belangrijk dat een vechtsport of strijdkunst bij jou past. Ben je op zoek naar een wedstrijdsport en zou jij jezelf graag willen meten met anderen in de ring of op de mat? Dan vallen er al een aantal vechtsporten af.

Vind je traptechnieken interessant en leuk om te leren? Dan zal je al snel uitkomen bij Taekwon-do en is (Braziliaans) Jiu Jitsu, worstelen of Judo niet hetgene dat je zoekt. Zoek je een gevechtskunst waarbij de focus ligt op zelfverdediging, dan zul je naast Taekwon-do, Karate, Aikido en Judo ook kijken naar Krav Maga of Systema.

Wat is een goede sportschool?

Als je voor jezelf hebt bepaald met welke vechtsport je wilt kennismaken, dan Google je de gevechtskunst en zoek je naar een aantal scholen in de buurt. Maak een afspraak met de instructeur of ga langs om een les bij te wonen. Maar het is natuurlijk nog beter als je één of meerdere proeflessen neemt.

Het is namelijk belangrijk dat je de sfeer in de gym ervaart, dat je ziet wat voor mensen er trainen en of je een klik hebt met de leraar. Veel vechtsport scholen zijn aangesloten bij nationale en/of internationale organisaties en bonden. Dit is niet noodzakelijk, maar geeft wel aan hoe belangrijk de school haar ontwikkeling op het vlak van de vechtsport die zij beoefenen vind.

De leraar bepaalt echter de kwaliteit van de lessen. Vraag bijvoorbeeld naar de achtergrond van de leraar.

Ga ervoor!

Veel mensen zeggen ‘ik heb altijd al eens een vechtsport willen doen’. Echter de drempel om dan daadwerkelijk ergens te gaan trainen is voor veel mensen te hoog.

Je zult echter merken dat de sfeer bij de meeste scholen ontzettend goed is en je kunt daarom het beste gewoon een keer mee gaan trainen. Je kunt natuurlijk altijd samen met een vriend of vriendin gaan. Dat zie je veel in de praktijk.

Cheo Go Kwan in Rotterdam

ITF Taekwon-do is een allround verdedigingskunst die bekend staat om de explosieve technieken waaronder vooral de diverse traptechnieken. De grondgedachte die dit ondersteund is dat men er vanuit gaat dat de benen krachtiger zijn dan de armen.

Je kunt ITF Taekwon-do als wedstrijdsport of als recreatiesport beoefenen. In de les worden onderdelen als sparring, stap-sparring, zelfverdediging, Tuls (kata), breken (breektechniek) en speciale (gesprongen) technieken behandeld. Deze dragen allemaal bij aan de conditie, flexibiliteit en kracht.

Wat ITF Taekwon-do uniek maakt ten op zichte van andere traditionele vechtsporten is dat het als enige vechtsport ter wereld is gebaseerd op een visie. ITF Taekwon-do is ontwikkeld om een beter persoon van je te maken. Dit komt terug in de grondleerstellingen van Taekwon-do; Hoffelijkheid, integriteit, volhardendheid, zelfbeheersing en ontembare geest – allemaal levensvaardigheden die je in het dagelijkse leven toepast.

Onze ITF Taekwon-do school Cheo Go Kwan is aangesloten bij de ITF Royal Dutch en heeft daardoor een directe aansluiting bij de International Taekwon-Do Federation (ITF) van president Choi, Jung Hwa – de zoon van de grondlegger van Taekwon-Do.

Meer informatie