Mensen en dingen hebben namen zodat we ze kunnen herkennen. Stel je voor dat iemand geen naam heeft, dat zou een beetje gek zijn, toch? We zouden niet weten wie wie is! Het geven van namen aan dingen is als een soort sorteerproces om orde te brengen in de wereld. Zo weten we ook wat een stoel of een tafel is als we erover praten.
De dobok in Taekwon-Do heeft hetzelfde doel. Het is een uniform waar je aan kunt zien dat iemand Taekwon-Do doet en geen Karate of Judo. Ook kun je aan het uniform zien of iemand beginner, gevorderd of instructeur is. De dobok is compleet met een omgeknoopte band (ti).
Waarom ziet de dobok er zo uit?
De International Taekwon-Do Federation (ITF) introduceerde de dobok in 1982. Vroeger was deze van katoen, tegenwoordig heb je ook lichtgewicht doboks van polyester.
De traditionele dobok van Taekwon-Do is sterk beïnvloed door de Koreaanse hanbok. Beide kledingstukken delen kenmerken zoals losse pasvorm, wijde mouwen en symbolische kleuren. De dobok heeft echter een specifiek ontwerp voor de praktische behoeften van Taekwon-Do beoefenaars, terwijl de hanbok diep geworteld is in de bredere Koreaanse culturele traditie en vaak wordt gedragen bij speciale ceremonies en gelegenheden. Beide kledingstukken weerspiegelen de trots en verbondenheid met de Koreaanse geschiedenis en identiteit.
De jas en de broek zijn wit om de traditionele kleur van Koreaanse klederdracht te symboliseren. Van oudsher droegen de Koreanen alleen maar wit. Ze stonden bekend als het “wit geklede volk”. In feite was het voor gewone mensen bij wet verplicht om alleen wit te dragen. De hogere klassen droegen een verscheidenheid aan kleuren, hoewel felle kleuren over het algemeen gedragen werden door kinderen en meisjes en ingetogen kleuren door mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. Voor speciale gelegenheden droegen ze doffe tinten lichtroze, lichtgroen, grijs en houtskool. De kleur toonde de sociale positie en het statement van de drager. Een marineblauwe kleur gaf bijvoorbeeld aan dat een vrouw zoon(s) had. Alleen de koninklijke familie mocht kleding dragen met ‘Geumbak’-gedrukte patronen (bladgoud) aan de onderkant van de chima (rok).
Zwarte biezen aan de rand van de jas worden alleen gedragen door de zwarte band houder. Deze afbiezing is drie centimeter breed en is symbolisch voor de koninklijke familie en leden van de aristocratische huizen gedurende de dynasties van Koguryo, Baekje en Silla. Een instructeur wordt herkend aan de zwarte strepen van drie centimer breed op beide kanten van de jas en de broek.
Wat is het doel van de dobok?
Wanneer we een dobok dragen, accepteren we dat we een bepaalde rol vervullen en is het belangrijk dat we ons gedragen naar de normen en waarden (etiquette) van Taekwon-Do.
- Het dragen van de dobok zou trots moeten geven aan de student als beoefenaar van Taekwon-Do.
- Het weerspiegelt het niveau van techniek en culturele ontwikkeling in Taekwon-Do welke de beoefenaar heeft bereikt.
- De stijl van de dobok is symbolisch voor het erfgoed en de traditie van Taekwon-Do.
- Kup- en dangraden – welke worden aangegeven door de band – werken motiverend terwijl ze de beoefenaar tegelijkertijd leert nederig te blijven.
He is heel belangrijk om de dobok altijd schoon te houden (dus direct de was in na een training!), het correct te dragen en te behandelen met respect.
Mag je je dobok buiten de dojang dragen?
Volgens de etiquette (gedragsregels van Taekwon-Do) is het niet toegestaan om de dobok compleet te dragen buiten de dojang.
Het is gebruikelijk om de dobok zonder band te dragen, omdat dit intimiderend of arrogant kan overkomen, hoewel dit niet de intentie hoeft te zijn.
Hoe vouw je een dobok?
Trek je je dobok niet aan richting de dojang maar neem je deze mee in je tas? Dan kun je deze ook volgens traditionele wijze opvouwen:
1. Leg de jas op de rugzijde neer.
2. Leg de broek daar voor de helft gevouwen bovenop.
3. vouw de broek nog een keer voor de helft naar beneden op.
4. Vouw de linkermouw en zijde tot aan de broek naar rechts over de broek heen.
5. Vouw de linkermouw terug naar links tot aan de zijkant van het geheel.
6. Herhaal dit voor de rechtermouw en zijde.
7. Vouw de onderkant van de jas naar boven over de rest heen.
8. Vouw het geheel nog een keer naar boven voor de helft, zodat je de borduring ‘Taekwon-Do’ ziet.
9. Vouw je band om de dobok heen.