ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


Verslag seminar Saseong Don Dalton (IX)

Afgelopen weekend hebben wij grootmeester Don Dalton (9de Dan) in Nederland mogen ontvangen om een examen af te nemen en om een seminar te geven. Dit was een moment waar we al lang naar uitkeken.

Waar grootmeester Dalton (GM Dalton) de week daarvoor nog in Lissabon verbleef, kwam hij deze keer vanuit zijn thuisland Ierland. Op zaterdagochtend verwelkomden Aäron, Kasper, Samantha en ik GM Dalton op Schiphol Amsterdam. Na de begroeting namen we eerst even de tijd voor een kopje koffie op de luchthaven.

GM Dalton zat al lekker op zijn praatstoel en zo maakten Aäron en Kasper alvast een beetje kennis met deze indrukwekkende man. De gesprekken gingen over van alles, maar – zoals verwacht – vooral over Taekwon-Do. Omdat het al enige tijd geleden is dat GM Dalton voor Taekwon-Do naar Nederland was gekomen, gaven wij hem een update over de Taekwon-Do gemeenschap in Nederland.

Op bezoek bij Choi-Yong in Den Haag

Het eerste dat op de planning stond deze dag, was een bezoek brengen aan Sabum Ron Dijkhuizen en Colin Dijkhuizen van Choi-Yong in Den Haag. Zij zijn sinds kort aangesloten bij ITF Union en zij organiseerden deze dag een clubkampioenschap voor Choi-Yong. Dit leek ons een uitstekend moment om kennis te maken met de president van ITF Union, GM Dalton.

Eenmaal aangekomen in Den Haag was het even zoeken waar het precies was. Maar al snel zagen we buiten al wat bekenden van Choi-Yong en zo stapten we binnen in een gemoedelijke sfeer. Overal jonge kinderen in doboks (Taekwon-Do Uniformen) en ze waren bezig met het onderdeel non-contact sparren. Sabum Ron was aan het scheidsen dus gaf de stokjes letterlijk even over aan Samantha, zodat hij GM Dalton even gedag kon zeggen. GM Dalton was direct geïnteresseerd en vroeg aan Sabum Ron wat non-contact sparren inhield.

Sabum Ron overhandigde kort daarna een mooi presentje namens Choi-Yong aan GM Dalton en er werd even tijd gemaakt voor een foto momentje. Dat dit een speciaal moment was, werd al snel duidelijk nadat GM Dalton ook werd gevraagd om een prijs uit te reiken en om zelfs een kort interview af te geven voor de lokale buurtkrant. Dit interview werd af genomen door een leerling van Choi-Yong met een beetje hulp van de lokale jeugdwerker. De vragen werden in het Engels gesteld en gingen o.a. over waarom GM Dalton Taekwon-Do doet, wat hij belangrijk vind en welke dangraad hij heeft. GM Dalton stelde op zijn beurt ook wat vragen aan de jonge journalist, die aangaf uit een bepaalde streek in Sierra Leone in Afrika te komen. GM Dalton heeft namelijk veel aanhang in Afrika en reist daar dan ook regelmatig naar toe.

Poffertjes proeven in Rotterdam

Na het gezellige bezoek in Den Haag gingen we naar onze eindbestemming van de dag; Rotterdam. We besloten eerst naar de Markthal te gaan om daar even te lunchen. GM Dalton was onder de indruk van de bijzonder ontworpen hal met allerlei eettentjes en verschillende culturen.

Zoals de meesten van jullie weten, is Rotterdam tijdens de tweede wereldoorlog zwaar gebombardeerd. Dit heeft er zelfs voor gezorgd dat er bijna geen enkel gebouw meer overeind stond. Na deze periode hebben de Rotterdammers hun stad weer helemaal opgebouwd en is hun lijfspreuk ‘sterker door strijd’ ontstaan. Wij besloten het stadhuis te bekijken, als een van de weinige gebouwen die het bombardement hebben overleefd. Tegelijkertijd was er al veel te doen in de stad, door de Marathon Rotterdam – dat de volgende dag zou plaatsvinden. Hier en daar was al wat muziek te horen en het was lekker druk in de stad.

Natuurlijk moesten we GM Dalton ook kennis laten maken met de Nederlandse cultuur. Onderweg in de auto hadden we al gevraagd of hij wel eens haring had geproefd. Daar was GM Dalton toch niet echt een liefhebber van. Gelukkig zijn er ook andere lekkernijen en zo hebben we lekker op het terras wat poffertjes (Dutch pancakes) gegeten. Deze werden heel goed ontvangen door de Ierse grootmeester.

De reis eiste inmiddels een klein beetje zijn tol op en daarom brachten we GM Dalton naar het hotel in Ridderkerk om even tot rust te komen.

In de avond hadden we weer met GM Dalton afgesproken om gezellig te dineren in het restaurant van Hotel Ridderkerk. We hebben genoten van de verhalen en ervaringen die GM Dalton met ons deelde. Ook vertelde hij over zijn bezoek in Argentinië een paar weken daarvoor, wie hij daar had ontmoet en wat hij daar had geleerd. Een van de dingen die hij had geleerd was de reden waarom we allemaal ‘Taekwon’ zeggen als we buigen, en niet ‘Taekwon-Do’? GM Dacak vertelde GM Dalton dat hij dit vroeger aan generaal Choi Hong Hi had gevraagd in zijn tijd. Wat blijkt nu… de buiging is ‘Do’! Dus we zeggen eerst ‘Taekwon’ en buigen daarna pas om ‘Do’ te uiten. Dit is het concept dat generaal Choi Hong Hi heeft gedeeld met GM Dacak en het is wel erg leuk om dat te weten!

We wilden GM Dalton ook een klein beetje in de watten leggen en hadden daarom ook wat cadeautjes voor hem meegenomen. Hij kreeg van ons een ‘Eat, sleep, kick, repeat’ T-shirt van de club en het allereerste trainingsjasje van de selectie van ITF Union Nederland. Daarnaast vonden we de reactie van GM Dalton op de poffertjes zo leuk, dat we hem een echte poffertjespan en beslagmix hebben gegeven. GM Dalton deelde op zijn beurt een lekker recept voor ‘zijn’ crêpe. Die gaan we zeker proberen.

Het dangraadexamen

De volgende ochtend haalde ik GM Dalton op uit het hotel. Hij zag er lekker uitgerust uit. We vertrokken naar de sporthal waar het examen en de seminar zouden plaatsvinden.

Het plan was dat er meer mensen examen zouden doen, maar helaas waren die door omstandigheden afgevallen. Dat wij zelf ook niet de beste omstandigheden hadden om voor te bereiden, was ook duidelijk. We hebben te maken gehad met blessureleed, lockdowns, zieke trainingspartners en aangepaste trainingen door opgelegde maatregelen etc.

Toch heeft Samantha alle momenten die ze kon vinden aangegrepen om te trainen voor de volgende graad.

Het examen startte met de eerste Tul. GM Dalton gaf aan dat hij deze Tul altijd laat uitvoeren om een indicatie te krijgen van het niveau van de Taekwon-Do beoefenaar. Wel toevallig – wij doen dit zelf namelijk ook altijd! Na deze Tul volgden nog een paar ‘basis’ Tuls en vervolgens de Tuls die vereist zijn voor de 4de Dan. Door de zenuwen slipte er wel een foutje hier en daar doorheen, maar desondanks wist Samantha GM Dalton te overtuigen. Hij gaf haar zelfs complimenten voor de technische standaard die ze wist neer te zetten.

Na de Tuls werd Kevin aangesloten voor stap-sparring. Op verzoek mocht Kevin ook stap-sparring laten zien (dit terwijl hij niet degene was die examen deed, en dus ook niets had voorbereid – oeps!) en hij redde zich hier goed uit. De demonstratie ging verder lekker en op ons verzoek mocht Samantha ook een stukje ‘Mobum Matsogi’ demonstreren: model sparring waarbij de technieken eerst in slow-motion worden uitgevoerd, daarna op normale snelheid. Hier blonk Samantha in uit en liet goed zien wat voor balans zij had bij haar traptechnieken.

Vervolgens kwam het onderdeel zelfverdediging. GM Dalton hecht veel waarde aan het feit dat dit realistisch moet zijn en geen technieken die eigenlijk in de praktijk niet zouden werken. We hebben samen ons best gedaan om een routine voor te bereiden dat realistisch is. ‘Helaas’ moest Kevin het hier een beetje ontgelden, want Samantha pakte hem goed aan. Dit tot het genoegen van GM Dalton. Hij was overtuigd dat Samantha weet wat zij doet en dat de technieken die ze demonstreerde goed werken.

Na een momentje rust vroeg GM Dalton of Samantha dichterbij wilde komen en vroeg haar het hemd van het lijf over Taekwon-Do. Bij sommige vragen wilde hij snel antwoord – bijvoorbeeld bij het visualiseren van de laatste technieken uit een Tul – met welke hand een Tul bijvoorbeeld eindigde. Ook het aantal technieken en de betekenis van specifieke Tuls werd gevraagd, naast het uitleggen van technieken. Samantha wist iedere vraag te beantwoorden.

Tot slot het onderdeel breken. Hier hebben we ook regelmatig op getraind, maar dit viel zwaar tijdens het examen. De planken leken wel van beton en daardoor braken ze niet vanzelf. Toch wist Samantha met verschillende technieken aan te tonen dat ze voldoende techniek en kracht had.

GM Dalton twijfelde geen moment en wilde eigenlijk ook niet wachten met Samantha feliciteren – want ze was dubbel en dwars geslaagd voor de 4de Dan Taekwon-Do. Wat een mooie mijlpaal, want nu mogen we Samantha ‘Sabum’ noemen en mag ze de befaamde ‘strepen’ dragen.

Taekwon-Do seminar

Na het dangraad examen en wat fotomomentjes was het tijd om te gaan beginnen met de seminar. Ondanks ons verzoek aan de deelnemers om op tijd te komen, waren veel wegen al afgesloten in verband met de Marathon Rotterdam. Hierdoor waren enkele deelnemers vertraagd en dus besloten we om nog even te wachten. Een kwartier later ging het seminar van start.

De seminar startte met een warming-up van het lichaam van boven naar beneden. Daarna gingen we de zaal rond en werden de bovenbenen goed belast met lunges en sprintjes. GM Dalton vervolgde daarna met oefeningen om het voetenwerk te verbeteren en instrueerde ons met verschillende variaties van de ‘Blitz’. Dit was lekker intensief.

Hierna was het tijd om de sparrings-spullen aan te trekken. GM Dalton benadrukte dat hij een seminar niet het juiste moment vind om te sparren. Maar wel om verschillende drills te behandelen. Zo behandelde hij de oefeningen voor het voetenwerk in de praktijk en lag het tempo lekker hoog. Dit wisselde hij af met spelletjes ter bevordering van het reactievermogen en met name de kinderen vonden dit prachtig.

Toen het onderdeel sparren was afgelopen namen we even tijd voor wat foto’s, groetten de kinderen af en gingen we lunchen. Er stond een heerlijke Surinaams / Indonesische lunch te wachten, met ook wat gesneden groenten en fruit. Kortom, genoeg om mee aan te sterken voor deel 2 van de seminar. Iedereen kreeg ook alvast een deelnamecertificaat van ons.

We waren veel sneller door de tijd gegaan dan verwacht, dus we hadden na de lunch (die iets later startte) een deel in te halen. GM Dalton startte met het onderdeel techniek, waarbij hij wat loopvormen en enkele Tuls behandelde. Hij gaf aan dat hij liever tijdens een seminar kijkt waar eraan gewerkt moet worden, in plaats van steeds hetzelfde te behandelen. Zo kwamen er vanzelf wat onderwerpen aan bod, die zichtbaar werden omdat er deelnemers waren van verschillende organisaties. Hij lichtte deze verschillen uit en spoor ons aan om te zien wat deze verschillen waren en hoe we dit konden corrigeren.

GM Dalton sloot de seminar af met het onderdeel zelfverdediging. Hier gaf hij wederom aan hoe belangrijk hij het vind dat dit zo realistisch mogelijk is. Maar wat hij ook belangrijk vind is dat men vanaf ongeveer rode band een basis dient te hebben om zichzelf te kunnen verdedigen. Het is daarom van belang dat het simpel én effectief is. GM Dalton toonde vervolgens verschillende opties die goed in elkaar overvloeiden en die je dus snel en effectief kunt toepassen in verschillende situaties. Ook demonstreerde hij technieken waarmee je een fysiek conflict zo snel mogelijk kunt beëindigen.

Al met al was het een ontzettend leerzame, maar ook gemoedelijke seminar. Er waren deelnemers van veel verschillende organisaties uit Nederland, die deze dag lekker samen hebben getraind en onderling veel lol hebben gehad.

Tot slot

De seminar was nog maar kort voorbij of we zaten alweer in de auto onderweg naar Schiphol, want GM Dalton vloog dezelfde avond alweer terug. In de auto evalueerden we de dag nog even en spraken we o.a. over de toekomst van ITF Union en ITF Union Nederland. De seminar was een succes en we hebben al plannen om meer open evenementen te gaan organiseren.

Via deze weg wil ik GM Dalton graag bedanken voor zijn vertrouwen, het delen van zijn kennis maar vooral voor zijn gezelschap afgelopen weekend. Ik weet zeker dat ik niet alleen voor mijzelf spreek als ik zeg dat we hebben genoten van zijn aanwezigheid en dat we – naast dat we veel verhalen hebben mogen horen – veel lol met hem hebben gehad en niet kunnen wachten tot we hem weer ontmoeten. Bedankt Saseongnim!

Daarnaast wil ik graag alle deelnemers bedanken voor hun aanwezigheid. We hopen dat jullie de seminar met GM Dalton net zo leuk vonden als wij en hopelijk zien we jullie weer op een toekomstig evenement.

Taekwon,

Marcel


Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo

Geplaatst door