ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


Samantha geslaagd voor 4de Dan Taekwon-Do

Na een lange periode met ups en downs qua voorbereiding was daar afgelopen zondag het moment. Samantha zou examen gaan doen bij de president van de ITF Union, Saseong Don Dalton (9de Dan).

Speciaal voor dit examen hebben wij Grootmeester Dalton (GM Dalton) laten invliegen uit Ierland. Omdat hij toch kwam, hebben we er direct een seminar aan vastgeplakt.

Het plan was dat er meer examen zouden doen, maar helaas zijn die door omstandigheden afgevallen. Dat wij zelf ook niet de beste omstandigheden hadden om voor te bereiden, was ook duidelijk. We hebben te maken gehad met blessureleed, lockdowns, zieke trainingspartners en aangepaste trainingen door opgelegde maatregelen etc.

Toch heeft Samantha alle momenten die ze kon vinden aangegrepen om te trainen voor de volgende graad.

Het examen startte met de eerste Tul. GM Dalton gaf aan dat hij deze Tul altijd laat uitvoeren om een indicatie te krijgen van het niveau van de Taekwon-Do beoefenaar. Wel toevallig, wij doen dit zelf namelijk ook altijd! Na deze Tul volgden nog een paar ‘basis’ Tuls en vervolgens de Tuls die vereist zijn voor de 4de Dan. Door de zenuwen slipte er wel een foutje hier en daar doorheen, maar desondanks wist Samantha GM Dalton te overtuigen. Hij gaf haar zelfs complimenten voor de technische standaard die ze neer zette.

Na de Tuls werd Kevin aangesloten voor stap-sparring. Dit ging ook lekker en op ons verzoek mocht Samantha ook een stukje ‘Mobum Matsogi’ demonstreren: model sparring waarbij de technieken eerst in slow-motion worden uitgevoerd, daarna op normale snelheid. Hier blonk Samantha in uit en liet goed zien wat voor balans zij had bij haar traptechnieken.

Vervolgens kwam het onderdeel zelfverdediging. GM Dalton hecht veel waarde aan het feit dat dit realistisch moet zijn en geen technieken die eigenlijk in de praktijk niet zouden werken. We hebben samen ons best gedaan om een routine voor te bereiden dat realistisch is. ‘Helaas’ moest Kevin het hier een beetje ontgelden, want Samantha pakte hem goed aan. Dit tot het genoegen van GM Dalton. Hij was overtuigd dat Samantha weet wat zij doet en dat de technieken die ze demonstreerde goed werken.

Na een momentje rust vroeg GM Dalton of Samantha dichterbij wilde komen en vroeg haar het hemd van het lijf over Taekwon-Do. Bij sommige vragen wilde hij snel antwoord – bijvoorbeeld bij het visualiseren van de laatste technieken uit een Tul – met welke hand deze bijvoorbeeld eindigde. Ook het aantal technieken en de betekenis van specifieke Tuls werd gevraagd naast het uitleggen van technieken. Samantha wist iedere vraag te beantwoorden.

Tot slot het onderdeel breken. Hier hebben we ook regelmatig op getraind, maar dit viel zwaar tijdens het examen. De planken leken wel beton en daardoor braken ze niet vanzelf. Toch wist Samantha met verschillende technieken aan te tonen dat ze genoeg techniek en kracht had.

GM Dalton twijfelde geen moment en wilde eigenlijk ook niet wachten met Samantha feliciteren – want ze was dubbel en dwars geslaagd voor de 4de Dan Taekwon-Do. Wat een mooie mijlpaal, want nu mogen we Samantha ‘Sabum’ noemen en mag ze de befaamde ‘strepen’ dragen.

Via deze weg willen wij examenpartner Kevin bedanken voor zijn steun en kunde voor en tijdens het examen en Sabum Samantha feliciteren voor het behalen van de 4de Dan. We zijn hartstikke trots op onze lerares van Cheo Go Kwan.

Taekwon,

Marcel

Geplaatst door