ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


Eindelijk weer de mat op bij de Battle of the Lowlands

Sinds de corona pandemie heeft het maar lang geduurd voordat de maatregelen het toelieten maar ook voordat iemand de moed heeft getoond om als eerste een Taekwon-Do wedstrijd te organiseren. Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover. We vertrokken naar Almere voor de Battle of the Lowlands.

Het enige wat we niet zo gemist hebben was het vroege opstaan… Om 7 uur vertrokken we met Rayan, Kasper, Kevin, Jeraldo, Jolijn en supporter Jennifer om weer de mat op te gaan, na een lange tijd zonder wedstrijden.

De opkomst was niet zo heel groot, maar dit was te verwachten en ergens voelde dat ook wel prima. We wennen nog steeds aan de drukte. Het was weer een leuke dag waarbij we goed op de proef zijn gesteld en weer veel hebben leren. Voor Jeraldo was dit zelfs zijn debuut!

Het eerste onderdeel van de dag was het onderdeel Tuls. Jeraldo was als eerste aan de beurt in een poule van maar liefst 20 (!) andere kinderen. Nadat hij zijn 1ste ronde had gewonnen, was de spanning er al een beetje vanaf. Er was nog kort een misverstand, omdat scheidsrechters de namen van sommige deelnemers niet goed hadden genoteerd. Maar dit werkte niet in ons nadeel en Jeraldo ging gewoon voor de 2de pot de mat weer op. Ook deze trok hij overtuigend naar zich toe. Uiteindelijk wist hij zich helemaal naar de finale te werken. Toen het woordje ‘finale’ viel, sloegen helaas de zenuwen toe. Hierdoor maakte Jeraldo 2 foutjes en moest hij genoegen nemen met de zilveren plak. Desondanks heeft hij ontzettend veel partijen gewonnen en had hij deze ook gewonnen als hij de foutjes niet had gemaakt. Top prestatie.

Kasper en Rayan waren bij Tuls samengevoegd met een zwarte bander. Het zou niet zo moeten zijn, maar veel scheidsrechters zijn hier toch vaak wel gevoelig voor. Kasper mocht eerst tegen iemand anders Tuls lopen. Hier won hij zonder twijfel van. Rayan startte tegen de zwarte bander. Hij startte wat zwakjes, maar herpakte zich na een paar technieken en liep vervolgens zijn Tul prima uit. Hier was de zwarte bander wel even een maatje te groot en deze pakte dan ook de winst. Daarna mocht Rayan nog een ronde, deze keer voor de 3de of 4de plaats. Zijn tegenstander kreeg halverwege een blackout, maar keek naar Rayan totdat hij weer wist hoe het patroon verder ging. Zo werkt het natuurlijk niet en Rayan pakte de winst. Een mooie 3de plaats op een onderdeel waarvan we allemaal weten dat het niet het favoriete onderdeel is van Rayan. Kasper stond in de finale tegen de zwarte bander. Om eerlijk te zijn vonden wij de afwerking van Kasper strakker. Maar helaas pakte de zwarte bander de winst. Geen schande, Kasper was echt heel dichtbij en voor een blauwe bander is dat heel knap!

Na een lange pauze van onze kant was het in de middag tijd voor het onderdeel sparren. Ook hier mocht Jeraldo beginnen. Hij was met 2 andere jongens ingedeeld waardoor er volgens ‘Round Robin’ werd gespard. Dat houdt in dat iedereen tegen elkaar mocht sparren. De eerste keer sparren op een wedstrijd was wel spannend. Helaas verloor Jeraldo hier de eerste ronde, hij moest toch best wel inkomen. Maar van zijn tweede tegenstander wist hij te winnen. Met een klein beetje geluk – had iedereen één gewonnen partij en één verloren partij. Er kon geen winnaar bepaald worden en dus mochten ze alledrie weer tegen elkaar sparren. Na iedere partij schaafden we Jeraldo zijn plan een beetje bij. Een belangrijke les vandaag was dat we er nu achter zijn wat Jeraldo zijn plan moet zijn en waar we omheen moeten bouwen. Jeraldo kreeg het steeds meer door en won uiteindelijk allebei zijn partijen en werd daardoor winnaar van zijn poule. Goed gedaan Jeraldo!

Als een van de laatste poules (Jolijn had zowaar de laatste poule) was die van Rayan aan de beurt. Rayan was samengevoegd bij 2 zwarte banders die aanzienlijk meer ervaring hadden dan Rayan. Dit was wel even slikken in het begin. Vooral omdat zij tegen elkaar behoorlijk hard sparden. Dit was voor Rayan de eerste keer in de A-klasse en dus moesten we goed observeren om tot een goed plan te komen. De eerste ronde dat Rayan tegen één van de zwarte banders stond, moest hij even wennen. Het waren 2x 2 minuten dus we hadden afgesproken dat we de eerste ronde eerst gingen aftasten en kijken hoe zijn tegenstander zou reageren. Rayan vertrouwde goed op zijn zijwaartse trappen maar schoot tekort op het moment dat zijn tegenstander in kwam. Hij wist vaak wel te ontkomen, maar moest wel wat incasseren – wat hem uiteindelijk veel punten kostte. Ook was het veld een stuk kleiner (6×6) dan normaal, wat ook de nodige waarschuwingen (buiten het veld) opleverde. Desondanks heeft Rayan goed zijn mannetje gestaan en hebben we een paar mooie punten gezien.
Na de eerste partij sloegen de zenuwen een beetje toe. Het was toch best intensief allemaal en het zijn wel zwarte banders waar je tegen staat. Na een peptalk herpakte Rayan zichzelf en gingen we er weer voor. Zelfde plan en goed uit de lijn proberen te stappen. De zwarte bander die eerst erg hard erin ging, sparde deze keer keurig en eerlijk tegen Rayan. Rayan had zelfs een paar keer zijn zijwaartse trap er goed tussen zitten. Wel was de zwarte bander met ervaring duidelijk beter en deze pakte ook de winst.
Rayan eindigde op de 3de plaats, maar wel met een nieuwe dosis ervaring en leerstof waarmee hij zijn plan kan bijschaven voor de volgende keer.

Jolijn was als allerlaatste aan de beurt in de veteranenklasse. Ze vocht eerst tegen een Duitse dame. Samen met Samantha hadden ze een plan die Jolijn keurig uitvoerde. De Duitse kwam er niet lekker in. Dit uitte zich zelfs zo dat de coach van de tegenpartij de handdoek in de ring gooide. We weten tot op dit moment nog steeds niet waarom precies. Maargoed, Jolijn won dus wel de partij.
In de 2de partij stond Jolijn tegen een dame van 55 (!) die voor het eerst een wedstrijd ging doen. Deze partij ging Jolijn met veel respect in. Jolijn staat al jaren op de mat en was duidelijk een maat groter dan haar tegenstander. Maar Jolijn ging met veel respect met haar tegenstander om en maakte er een mooie partij van waarbij haar tegenstander zonder blessureleed ervaring op kon doen. Ook deze partij won Jolijn en ze mocht zich tot winnaar van haar poule laten bekronen.

Het was fijn om weer op een wedstrijd te zijn en om van elkaar te leren. Niet alleen de deelnemers, maar ook zeker de coaches hebben weer veel inspiratie op gedaan om in de lessen te gaan behandelen.

Mogen we even een applausje voor onze deelnemers:

Tuls

  • Jeraldo – 2de
  • Kasper – 2de
  • Rayan – 3de

Sparren

  • Jolijn – 1ste
  • Jeraldo – 1ste
  • Rayan – 3de

Ook een bedankje voor scheidsrechter Kevin, die zijn collega’s van de dag bijstond en heel erg behulpzaam is geweest en bedankt voor de gezelligheid supporter Jennifer.

Graag bedanken we ook de organisatie voor de gastvrijheid en het neerzetten van een goed georganiseerd toernooi. Zeker gezien de lange tijd dat er geen wedstrijden meer zijn geweest. Iedereen moest een beetje inkomen maar dit was nauwelijks te merken. Wij komen graag de volgende editie weer terug.

Taekwon,

Marcel en Samantha

Geplaatst door