ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


Kevin geslaagd voor zwarte band (1ste Dan)

Na maanden voorbereiding was het dan zover. Kevin mocht examen gaan doen voor de zwarte band (1ste Dan). Met succes, want Kevin is geslaagd voor zijn 1ste Dan!

De planning stond al een lange tijd vast totdat Kevin helaas werd getroffen door Covid-19. Daarom waren voor hem de laatste loodjes extra zwaar want ja, we moesten toch nog de puntjes op de i zetten door middel van extra trainingen, veel feedback en aandacht voor alle onderdelen van het examen.

Het was goed te zien dat Kevin – die normaal nooit zenuwachtig is – dit wel heel serieus nam. De zenuwen waren zichtbaar aanwezig. Nadat we met zijn allen de zaal klaar hadden gemaakt voor het examen en onze Zoom connectie hadden opgezet zodat de trainingsmaatjes van Kevin ook mee konden kijken, startte het examen met het onderdeel theorie. Kevin kreeg een paar A4tjes met vragen die hij kon beantwoorden. Kevin neemt de informatie makkelijk tot zich, zelfs alle jaartallen en de geschiedenis die niet altijd relevant is neemt hij op. Gelukkig wist Kevin voor het onderdeel theorie te slagen met een 7,6.

Examenpartner Hans stond inmiddels klaar op de mat om met Kevin wat basistechnieken te demonstreren. De examencommissie vroeg verschillende traptechnieken te tonen. Hier gaf Kevin iets te veel gas waardoor hij wat rommelig werd. Desondanks was te zien dat deze Taekwon-Do beoefenaar uitstekend kan trappen.

Na de combinaties op kussentjes werden wat basistechnieken uit de Tuls gevraagd om te demonstreren in loopvorm. Ook hier zag je dat Kevin behoorlijk zenuwachtig was. Gelukkig, na de basistechnieken maakte Kevin het ruimschoots goed met zijn demonstratie van Tuls. Hij mocht Do-San, Yul-Gok, Toi-Gye, Hwa-Rang en Choong-Moo laten zien. Kevin was een stuk zekerder van zijn zaak op dit onderdeel. Niet gek, op dit onderdeel heeft Kevin al veelvuldig op het podium gestaan met wedstrijden. Het was voor de examencommissie leuk om naar te kijken.

Bij het onderdeel stap-sparring demonstreerde Kevin Sambo, Ibo en Ilbo matsogi. Hier heeft veel tijd in gezeten en Kevin pakte vooral bij Ilbo matsogi uit. Ook bij verzoeken vanuit de examencommissie legde hij de lat hoog. Hierna mocht Kevin zijn andere examenpartner Kasper door de zaal gooien voor het onderdeel zelfverdediging. Dit onderdeel heeft als gevolg van Covid-19 en de bijkomende maatregelen minder aandacht gekregen dan we wilden. Maar ondanks dat wist Kevin de examencommissie te overtuigen van zijn kunnen. De routine die hij had ingestudeerd zag er goed uit en ook daarna wist hij op verzoek van de examencommissie zich ook te redden uit situaties die hij niet had getraind.

Ondertussen was het tijd voor het onderdeel vrij sparren. Hier hadden Kevin zijn trainingsmaatjes Hans, Kasper en Rayan op gewacht. Na enkele rondes sparren tegen verschillende tegenstanders, deden we nog een paar rondjes in de ‘sharktank’, waarbij er om de 20sec een nieuwe (frisse) tegenstander voor Kevin stond. Na 3 rondes had de examencommissie genoeg gezien.

Het spectaculaire onderdeel breken was het laatste op het programma. Helaas liet Kevin (mede door vermoeidheid) hier wat steekjes vallen waardoor de breektesten niet allemaal in 1x goed gingen. De breektesten op kracht waren geen probleem. Maar de breektesten op snelheid gingen niet allemaal vlot. Daarom vroeg de examencommissie aan Kevin om nog meer breektesten te doen. Hij heeft gebroken met de volgende technieken: Haaktrap, elleboogslag, zijwaartse trap, stoot, meshandslag, tegengestelde meshandslag, gesprongen achterwaartse trap, neerwaartse trap en zelfs nog een gesprongen combinatie van een zijwaartse trap als een stoot in de lucht. Kevin wist in 80% van de gevallen de breektest te voltooien – wat door de examencommissie als een ruime voldoende werd genoteerd.

Na het examen kwam het verlossende woord. Natuurlijk zijn er altijd onderdelen waar we aan moeten blijven werken. Als we alles al weten, dan kunnen we beter stoppen. Maar gelukkig valt er nog veel te leren en dat maakt Taekwon-Do juist zo leuk. Daarom mochten we met trots verkondigen dat Kevin is geslaagd voor zijn zwarte band (1ste Dan). Wat het nog extra bijzonder maakt is dat Kevin de eerste leerling binnen Cheo Go Kwan is die de hele reis van witte band t/m zwarte band heeft afgelegd binnen Cheo Go Kwan. Van harte gefeliciteerd Kevin, we zijn super trots op jou.

Taekwon,

Marcel, Samantha en Steven (examencommissie)

Geplaatst door