Kasper geslaagd voor blauwe band

Gisteren mocht Kasper eindelijk zijn examen voor blauwe band afleggen. Buiten in het park en in de kou was het zwaar en uitdagend, maar toch maakte Kasper er het beste van.

Het examen begon zoals gewoonlijk met het onderdeel basistechniek, eerst op kussens en daarna in loopvorm. Kasper was duidelijk gespannen en dit zagen wij terug in zijn technieken. Nadat hij wat oefeningen had uitgevoerd zag je dat de ergste spanning er vanaf was en liet hij mooie series aan technieken zien. Alle series werden in het Koreaans benoemd en wij hebben geen enkele keer een techniek in het Nederlands hoeven te vragen. Kasper zette hiermee de toon voor de rest van zijn examen en wij hadden dan ook hoge verwachtingen voor de overige onderdelen.

Na het onderdeel basistechniek gingen we over op de tuls. Alle tuls van Chon-Ji t/m Joong-Gun werden gedemonstreerd op hoog niveau met oog voor detail. Je kon duidelijk terug zien dat er veel zorg en aandacht aan was besteed. Voor ons kwam als aandachtpunt zijn balans bij de traptechnieken naar voren, maar dit was slechts een klein detail.

Hierna kwam stapsparring aan bod en ook hier zagen wij strakke technieken. Sambo-, Ibo- en Ilbo matsogi werden gedemonstreerd en na de series -welke Kasper zelf had voorbereid- mocht hij ook nog wat stapsparring demonstreren op afroep van de examencommissie. Dit was een uitdaging met hier en daar een kleine twijfel, maar desondanks kwam Kasper toch met goede oplossingen. Ook dit onderdeel konden we met een dikke goed afvinken!

Natuurlijk vergeten we op een examen de onderdelen sparren en hosinsul niet. Hierin wisten wij Kasper flink uit te dagen door hem niet alleen tegen één persoon te laten sparren, maar ook tegen twee of 3 personen tegelijk. Dit was pittig, maar ook hier wist hij zich goed aan te passen aan de situaties.
Tijdens hosinsul moest hij het opnemen tegen een Rayan die hem met verschillende technieken aanviel. Ondanks dat dit onderdeel minder was getraind kon je wel zien dat Kasper wist waar hij mee bezig was. Soms kon hij iets sneller reageren, maar verder werd dit onderdeel goed uitgevoerd.

Met kyok-pa (breken) gingen we het examen uit; met een stoot, meshand slag, elleboog slag, zijwaartse trap, ronde trap, achterwaartse trap en als kers op de taart een neerwaartse trap gingen we met letterlijk met een klapper het praktijk examen uit. Wij waren onder de indruk!

Uiteindelijk sloten we het examen af met een theorie examen, hier werden alle vragen juist beantwoord en behaalde hij een 10+!

Na een kort beraad waren wij er al snel uit. Geslaagd? JA! Natuurlijk wel met wat aandachtspuntjes om aan te gaan werken naar de volgende stap. Wij hebben geen twijfel dat dit Kasper ook zal gaan lukken.

Taekwon,
Samantha