ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


55 jarig bestaan van de ITF

Op 22 maart, 55 jaar geleden werd de International Taekwon-Do Federation opgericht door generaal Choi Hong Hi, de grondlegger van Taekwon-Do.

De ITF werd in 1966 in het Chosun Hotel Seoul (Zuid-Korea) opgericht met het doel om Taekwon-Do over de wereld te verspreiden. Er waren organisaties in Vietnam, Maleisië, Singapore, Duitsland, de Verenigde Staten, Turkije, Italië, Egypte en Korea die onder de vlag van de ITF hun krachten bundelden.

Het logo van de ITF

Het bekende blauwe logo van de ITF is ontworpen door Saseong Jong Chan Kim. Generaal Choi Hong Hi had hem gevraagd om dit logo te ontwerpen en hier zitten bijzondere details in verwerkt. De middenlijn van het logo in de vorm van een ‘S’ staat voor de Zuid-Koreaanse vlag. De halve circel bovenin en onderin stellen de noord- en zuidpool voor, waarbij de kruisende lijnen de lengtegraad- en breedtegraadmarkeringen voorstellen.

‘Tae’ in Hangul geschreven staat voor de Atlantische Oceaan. De vuist in het midden staat voor de Indische Oceaan en ‘Kwon’ in Hangul geschreven (aan de rechterkant) staat voor de Stille Oceaan. De Noord- en Zuidpool worden gescheiden door twee halve cirkels.

De blauwe kleur staat voor de Verenigde Naties en het verlangen naar Wereldvrede. De letters aan de buitenkant van het logo hebben de vorm van een tandwiel; tandwielen die samenwerken, vooruit gaan.

Schrijfwijze van Taekwon-Do

Er zijn veel varianten te vinden betreft de schrijfwijze van Taekwondo en daarvan afgeleide vormen zoals Tae Kwon Do. Lange tijd werd dit geschreven als Taekwondo. Uiteindelijk is ervoor gekozen om het als Taekwon-Do op te schrijven. Dit is dan ook de officiële schrijfwijze van de ITF. Vooral aan de -Do wordt extra veel aandacht gegeven, omdat dit een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een Taekwon-Doin is.

Een bekend misverstand in de schrijfwijze is ook de benaming van een beoefenaar van Taekwondo. Deze wordt meestal als Taekwondoka geschreven, terwijl dit niet correct is. Het stukje -ka is Japans (bijvoorbeeld Karateka voor een Karate-beoefenaar of Judoka voor een Judo-beoefenaar). In het Koreaans is de benaming voor een beoefenaar Taekwon-Doin.

Opsplitsing van de ITF

Sinds het overlijden van generaal Choi Hong Hi in 2002 is de ITF helaas meerdere malen opgesplitst in verschillende internationale instanties die claimen dat zij de originele ITF zijn. Onderling is er juridische strijd geweest over het voeren van de naam ITF en het gebruik van bovenstaand logo. Daarom zijn er vandaag de dag veel variaties van te vinden.

Desondanks streven alle hedendaagse organisaties hetzelfde doel na- namelijk het Taekwon-Do zo goed mogelijk uit te dragen en verspreiden.

Geplaatst door