ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


Gastles bij Soo Bak Gi

Gisteravond waren wij uitgenodigd om een gastles te komen geven bij Sabum John van Dam van Soo Bak Gi. Soo Bak Gi bestaat al 40 jaar en heeft door de jaren heen vele internationale talenten voortgebracht.

Persoonlijk heb ik Sabum John leren kennen als bondstrainer van de Nederlandse selectie die deel nam aan de Wereldkampioenschappen ITF Taekwon-do in Zuid-Korea in 2010. Dit was een mooie tijd waar ik de herinneringen nog steeds van koester.
Als voormalig wereldkampioen was hij verantwoordelijk voor de voorbereiding van de selectie en ik heb toen al veel van hem mogen leren.

Inmiddels is Sabum John heel hard aan de weg aan het timmeren als instructeur. Ik vond het dan ook erg leuk om uitgenodigd te worden om een gastles te komen geven met Samantha.

We moesten even zoeken, maar nadat we het hadden gevonden was de eerste jeugdgroep al een half uurtje bezig. We mochten direct aan de slag en trokken onze sparringsspullen aan. Na wat korte oefeningen sloten we deze groep af met het spelletje ‘golden point’.

De groep daarna was erg motiverend om mee te werken. Echt de hele groep trainde heel toegewijd en hard. Dit mag best benoemd worden, want het is heel uniek dat echt de hele groep hard werkt. Mijn complimenten daarvoor!

De training bestond uit een korte warming-up, kussendrills, rekoefeningen en vervolgens wat combinaties met sparringsspullen aan. Hier sloten we het eerste uur ook af met een paar rondjes sparren – maar dan met een handicap. Iedereen mocht een extra regel verzinnen waar zijn/haar tegenstander zich aan moest houden tijdens het sparren; Dit varieerde in het alleen mogen gebruiken van de linkerhand, tot het alleen mogen toepassen van beentechnieken of juist handtechnieken. Hiermee leg je de focus op specifieke technieken en kun je je strategie testen.

In het uur daarna gingen we aan de slag met de kadergroep. Die bestond uit de (assistent)leraren en wedstrijdgangers in de A-klasse. We hebben eerst een paar Tuls behandeld waarbij de focus lag op de wisselwerking tussen spanning en ontspanning. Daarna behandelden we stap-sparring, procedures en variaties van Sambo en Ibo matsogi. We sloten de les af met Tuls per graduatie.

Hierbij wil ik Sabum John en zijn leerlingen bedanken voor jullie gastvrijheid en het was leuk om wat bekende gezichten te zien. Ik hoop dat we jullie wat nieuws hebben kunnen leren en we zien elkaar snel weer.

Taekwon,

Marcel


Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo

Geplaatst door