In Nae – Ben jij een echte doorzetter?

Een man vindt een cocon van een vlinder en neemt deze mee naar zijn huis. Op een dag verschijnt er een kleine opening in de cocon.

De man kijkt een paar uur toe hoe de vlinder worstelt om zich door de kleine opening naar buiten te werken. Maar dan lijkt het erop dat het proces niet langer meer vooruit gaat. Het ziet er naar uit dat de vlinder zover gekomen is als hij kan en niet meer verder komt. Dus besluit de man de vlinder te helpen. Hij neemt een schaar en knipt de rest van de cocon open. De vlinder kan zich nu vrij eenvoudig losmaken.

Maar de vlinder heeft een gezwollen lichaam en natte, verfrommelde vleugels. De man verwacht dat de vlinder elk moment zijn vleugels zal uitslaan en blaast de vleugels nog even droog. Maar het gebeurt niet, de vlinder vliegt niet weg. De rest van zijn leven blijft hij rondkruipen met een gezwollen lichaam en natte, verfrommelde vleugels. De vlinder al nooit in staat zijn om te vliegen.

De man was ongeduldig en begreep niet dat de krappe cocon en de worsteling nodig was om door de opening te kruipen. Het proces van ontpoppen was noodzakelijk om het lichaam van de rups te verlaten en te transformeren in een vlinder. Zonder de worsteling was de vlinder niet klaar om in vrijheid uit te vliegen.

Soms zijn worstelingen exact wat we nodig hebben in het leven. Als we onszelf toe zouden staan zonder obstakels door het leven te gaan, zouden we ons niet ontwikkelen en hetzelfde blijven. We zouden nooit zo sterk worden als wat we kunnen zijn. We zouden nooit kunnen vliegen.

Wanneer heb je doorzettingsvermogen?

Doorzettingsvermogen wil zeggen dat je krachtig vasthoudt aan een bepaald idee of actie. Je stopt pas als je je doel hebt bereikt. Doorzettingsvermogen wordt ook wel omschreven als vasthoudendheid, standvastigheid en vastberadenheid. Als jij veel doorzettingsvermogen hebt, dan laat je je niet door kritiek of tegenstand van je doel afbrengen. Integendeel, als anderen het allang hadden opgegeven, ben jij degene die doorzet. Echter, je weet wel wanneer je moet stoppen – als je doel onrealistisch blijkt te zijn.

Je bent consistent in je streven en geeft niet toe op het moment dat je van je doel af dreigt te wijken. Je bent denkt na over wat je wilt bereiken en hoe je dit wilt bereiken. Er is niet altijd maar één manier om je doel te bereiken, maar je zorgt ervoor dat je altijd een manier weet waarop jij je doel kan bereiken. Je durft door te zetten en de strijd aan te gaan om je doel te bereiken.

Kun je doorzettingsvermogen leren te ontwikkelen?

Eigenlijk niet. De één geeft nu eenmaal sneller op dan de ander. En dit proces blijkt erg moeilijk te beïnvloeden. Je kunt wel jezelf een aantal vragen stellen om er achter te komen hoever jouw doorzettingsvermogen reikt:

  • Heb ik zin in de training? Of zie ik het alleen maar als verplichting?
  • Krijg ik genoeg ruimte in de Dojang om mijzelf te ontwikkelen en te ontdekken wat mijn sterke en zwakke punten zijn?
  • Houd ik ervan om honderd procent te geven tijdens de training?
  • Past Taekwon-do (of vechtsport in het algemeen) en de soort training bij mijn persoonlijkheid?
  • Voel ik mij door mijn omgeving (ouders/verzorgers, leraren en/of trainingsmaatjes) ondersteund en gestimuleerd om mijn doelen te behalen?
  • Laat ik mij snel ontmoedigen als ik bijvoorbeeld moe of gestrest ben, of kritiek moet verwerken?
  • Geef ik niet te snel op? Misschien zou het doel wel gehaald kunnen worden als ik mijn beslissing om op te geven wat langer zou uitstellen?

In het algemeen geldt dat je meer doorzettingsvermogen kunt opbrengen als je de training goed aan kan en je ook plezier hebt in wat je doet. Een basis van zelfvertrouwen is ook belangrijk, want je durft meer te ondernemen als je gelooft in wat je kunt bereiken (realistisch doel). Dat is voor veel mensen een belangrijke voorwaarde om meer inzet en daarmee ook volhardendheid te tonen.

Geduld

Ondanks dat je doorzettingsvermogen niet kunt trainen, kun je wel leren geduldig te zijn. Een oud oosters gezegde stelt: ‘Geduld leid tot deugd en verdienste. Men kan een vredig huis bouwen door 100 maal geduldig te zijn.’ Zeer zeker zijn geluk en voortvarendheid de verdiensten van een geduldig persoon.

Om iets te bereiken – of het nu een hogere graad is of de perfectionering van een techniek – zul je doelen moeten stellen, die continue worden nagestreefd. Confucius (een Chinese leraar/filosoof) zei: ‘Iemand die ongeduldig is in alledaagse zaken, zal zelden succesvol zijn in zaken van groot belang.’

3 tips om geduldig te handelen

  • Vereenvoudig je leven. Richt je zoveel mogelijk op één taak en maak die af met alle geduld die daarvoor nodig is. Multitasken zorgt ervoor dat je je brein maar oppervlakkig gebruikt en verstoort vaak je overzicht. Je geduld, doorzettingsvermogen en inzicht worden allemaal op de proef gesteld wanneer je met heel veel dingen tegelijk bezig bent. In de les krijg je soms veel aanwijzingen en verbeterpunten te verwerken. Pik er eentje uit en ga dit voor een langere tijd proberen te verbeteren, tot het naar wens is. Daarna ga je met het volgende verbeterpunt aan de slag.
  • Relativeer. Waarom ben je ongeduldig? Zal je frustatie ervoor zorgen dat je taak sneller volbracht wordt? Niet iedereen heeft een techniek direct door. Soms lijkt het alsof het totaal niet gaat lukken. Maar misschien ben je al op de helft en is het gewoon een kwestie van doorzetten!
  • Stel een plan op. Bedenk van te voren onder welke omstandigheden je geduld op raakt. Als je weet wanneer het de vorige keer mis ging, bedenk je dan hoe je nu in de situatie gaat handelen. Is het de vorige keer mis gegaan met sparren op een wedstrijd? Wat ging er dan mis? Waarom raakte je gefrustreerd? Had je een plan B? Werkt het ene plan niet, schakel dan geduldig over naar een ander plan. Of pas je plan aan voor de volgende keer en probeer het opnieuw.

De tenets van Taekwon-do

In Nae (volhardendheid) is één van de tenets van Taekwon-do. De tenets zijn de morele waarden waar Taekwon-do beoefening op steunt. Als Taekwon-do beoefenaar wordt er van je verwacht om deze regels in acht te nemen als jij verder wilt komen in de beoefening van het Taekwon-do en je karakter wilt vormen.

Taekwon-do Jungshin – ook wel de geboden van Taekwon-do genoemd – bestaan uit Guk Gi (zelfbeheersing), Yom Chi (integriteit), In Nae (volhardendheid), Baekjool Boogool (Onoverwinnelijke ziel) en Ye Ui (hoffelijkheid).


Bronnen:
https://www.inspirerendeverhalen.nl/
https://www.bedrock.nl/waarom-zijn-we-zo-ongeduldig-7-tips-voor-meer-geduld/
http://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/doorzettingsvermogen