ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


63 jaar de naam Taekwon-Do

Het is vandaag precies 63 jaar geleden dat de naam ‘Taekwon-Do’ officieel werd aangenomen.

De naam kwam tot stand in 1954, generaal Choi Hong Hi haalde zijn inspiratie uit zijn opleiding voor kalligrafie en zijn kennis van Chinese karakters en taal. Hij vond dat de term ‘Tae Kwon Do’ de nadruk van het gebruik van de benen voor traptechnieken nauwkeurig weerspiegelde. Het bevat onder andere het woord ‘Kwon’, dat letterlijk ‘vuist’ betekent, maar wat ook ‘kracht’ symboliseert. Samen beschrijft ‘Tae Kwon’ het fysieke deel van de krijgkunst.

We kunnen de naam ‘Taekwon-Do’ in drie delen opsplitsen:

  • Tae
    Betekent letterlijk ‘voet’ en staat voor alle beentechnieken, zowel aanvallend als verdedigend, maar ook voor staan, lopen, springen en breken.
  • Kwon
    Betekent letterlijk ‘vuist’ en staat voor alle hand/arm technieken, zowel aanvallend als verdedigend, werpen, vastgrijpen en breken met de hand.
  • Do
    Betekent letterlijk ‘weg, methode of principe’. Dit is verder lastig te omschrijven omdat het ook een geestelijke houding aangeeft waarin de etiquette van Taekwon-Do naar voren komt.

Na het bedenken van de naam, gaf hij zijn instructeurs de aanwijzing dat zij de soldaten ‘Tae Kwon’ moesten laten roepen tijdens het salueren. Op deze manier hoopte hij de de naam beter te kunnen vestigen. Deze traditie wordt nog steeds uitgevoerd door miljoenen studenten die ITF volgen, iedere keer als zij buigen.

Op 11 april 1955 werd dan de naam ‘Taekwon-Do’ officieel geregistreerd door generaal Choi Hong Hi. Wij zijn vandaag de dag nog steeds dankbaar dat we deze mooie kunst mogen leren en beoefenen!

Geplaatst door