ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


De legendarische Dan-Gun

De tweede Tul, ‘Dan-Gun’ is vernoemd naar de heilige Dan-Gun, de legendarische stichter van Korea in het jaar 2333 v.C.

De legende van Dan Gun komt uit een tijd dat Hemel en Aarde ƩƩn waren. De god Hwanin stuurde zijn zoon Hwang-Ung naar het Oosten om een nieuw land te creƫren om de mensheid van hun lijden te verlossen. Hwang-Ung vestigde zich op de berg Baekdu in 2333 v.C. De originele tijdlijn van Korea begon in dat jaar. Tegenwoordig wordt de tijdlijn van de Christen in Korea gehanteerd.

Op een dag kwamen een tijger en vrouwlijke beer bij de god Hwang-Ung en smeekten hem om ze in mensen te veranderen. Dit was mogelijk, maar het was geen makkelijke taak. De tijger en de beer kregen beide 20 teentjes knoflook en bijvoet (kruiden), met de opdracht om 100 dagen lang in een grot te verblijven en te mediteren.

Na 20 dagen werd de tijger hongerig en de tijger gaf het op. Hij verliet de grot om naar voedsel te zoeken en bleef een tijger. Op het moment dat de 100 dagen bijna voorbij waren, begon de beer langzaam te veranderen. Aan het einde van de 100 dagen was de vrouwlijke beer veranderd in een prachtige vrouw.

De vrouw werd bekend als Ung-Yo (‘de vrouw die van een beer is geĆÆncarneerd’). Zonder de tijger had ze geen partner om een kind mee te verwekken. Uit medelijden besloot Hwang-Ung tijdelijk een menselijke vorm aan te nemen. Hij trouwde met haar en hij verwekte een kind bij haar. Ung-Yo beval van een zoon en noemde hem Dan-Gun. Dan-Gun – die feitelijk een Beer-God was – stichtte Gojoseon, het eerste Koreaanse Koninkrijk. Tot de dag van vandaag is Korea bekend als Gojoseon (‘Het land van de ochtend kalmte’).

Volgens de legende heeft Dan-Gun veel nieuwe gewoontes geĆÆntroduceerd, zoals landbouw en het bouwen van huizen. In 2265 v.C. bouwde Dan-Gun het eerste altaar – de Chansung-Dan (‘Het echte heilige altaar’) – op het hoogste punt van het eiland Ganghwa. Vanaf dit punt (op een hoogte van 469m) kan men over de Gele Zee kijken.

De legende beweert dat Dan-Gun regeerde over een periode van 1211 jaar voordat hij veranderde in een sprituele vorm en de aarde verliet. Tijdens zijn heerschap werden verschillende clans op het eiland hechter met elkaar. Daarom is Dan-Gun vooral een mytisch figuur dat heeft geholpen om Korea te verenigen en een eigen identiteit te geven.

Ter ere van Dan-Gun heeft het Koreaanse volk een nationale feestdag geĆÆntroduceerd, die zij ‘Gaecheonjeol’ (‘festival van de opening van de hemel’) hebben genoemd. Dit wordt op 3 oktober gevierd en op deze dag wordt de grondlegger Dan-Gun geĆ«erd.

Hoewel het nooit is bevestigt door de grondlegger van Taekwon-do, generaal Choi Hong Hi, zeggen sommigen dat de 21 bewegingen van de Tul verwijzen naar de mytische tijger die maar 20 van de 100 dagen wist vol te houden.

Geplaatst door