ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


Het verschil tussen een maanvormige, rondwaartse en hoekstoot

Ze lijken alle drie op elkaar en de verschillen zijn eigenlijk minimaal. In dit artikel bekijken we waarin de technieken zich onderscheiden van elkaar en hoe ze het beste uitgevoerd kunnen worden.

Maanvormige stoot (Bandal jirugi)

Deze techniek wordt gebruikt voor middellange afstanden en wordt over het algemeen uitgevoerd met de voorvuist (ahpjoomuk). In enkele gevallen wordt ook de voorknokkel vuist (sonkarak joomuk) gebruikt. In beide gevallen kan de stoot worden uitgevoerd met een enkele of dubbele vuist (sang joomuk). De vuist raakt bij een maanvormige stoot zijn doel in een boog en kan vanuit bijna alle standen uitgevoerd worden.

Een enkele stoot dient in een hoek van 90 graden uitgevoerd te worden zodat de vuist in de middenlijn ten op zichte van de aanvaller eindigd op het moment van impact. Vanuit een loopstand (gunnun sogi) is een tegengestelde stoot normaal, hoewel een toegekeerde stoot maar zelden wordt gebruikt. In een L-stand (niunja sogi) is alleen een tegengestelde stoot mogelijk, hetzelfde geldt voor een achterbeen stand (dwitbal sogi).

Een maanvormige stoot onderscheidt zich van de rondwaartse stoot en hoekstoot doordat de arm een lichtere (maanvormige) buiging heeft.

De maanvormige stoot komt voor in de volgende Tuls:

  • 13) Eui-Am
    – Beweging 12: Wen gunnun so ahpjoomuk nopunde bandae bandal jirugi
    – Beweging 25: Orun gunnun so ahpjoomuk nopunde bandae bandal jirugi
  • 14) Choong-Jang
    – Beweging 48: Moa so sang inji joomuk nopunde bandal jirugi

 

Rondwaartse stoot (Dollyo jirugi)

Het principe van deze techniek is vrijwel gelijk aan die van de maanvormige stoot, behalve dat er alleen gebruik wordt gemaakt van een midden (kaunde) stoot met de voorvuist (ahpjoomuk). De vuist bereikt zijn doel in een scherpe bocht mikkend op de solax plexus, de bovenlip of de maagspieren vanaf een kortere afstand. De vuist moet in de middenlijn ten op zichte van het lichaam van de aanvaller blijven op het moment van impact.

Een rondwaartse stoot onderscheidt zich van een maanvormige stoot en hoekstoot doordat deze alleen in de midden sectie (kaunde) wordt uitgevoerd en doordat deze een scherpere hoek heeft dan de maanvormige stoot.

De rondwaartse stoot komt voor in de volgende Tuls:

  • 13) Eui-Am
    – Beweging 13: Narani so wen ahpjoomuk kaunde dollyo jirugi
    – Beweging 26: Narani so orun ahpjoomuk kaunde dollyo jirugi

 

Hoekstoot (Giokja jirugi)

Deze stoot is nauw verwant aan de rondwaartse stoot (dollyo jirugi) en de maanvormige stoot (bandal jirugi), zowel qua toepassing als uitvoering. De techniek wordt gebruikelijk uitgevoerd met de voorvuist (ahpjoomuk), alhoewel soms ook de knokkels gebruikt worden. De techniek bereikt zijn doel volgens een hoek van 90 graden, gebruikelijk uitgevoerd met de voorvuist. Op het moment van impact bevindt de vuist zich ter hoogte van de tegengestelde borst van de aanvaller.

De hoekstoot onderscheidt zich van een maanvormige stoot en rondwaartse stoot doordat deze in een scherpere hoek wordt uitgevoerd dan de maanvormige stoot en doordat deze op het moment van impact ter hoogte van de tegengestelde borst van de aanvaller bevind.

De hoekstoot komt voor in de volgende Tuls:

  • 6) Joong-Gun
    – Beweging 30: moa so orun ahpjoomuk giokja jirugi
  • 11) Po-Eun
    – Beweging 5: Annun so wen ahpjoomuk giokja jirugi
    – Beweging 23: Annun so orun ahpjoomuk giokja jirugi
  • 14) Choong-Jang
    – Beweging 3: Moa so wen ahpjoomuk giokja jirugi
  • 17) Yoo-Sin
    – Beweging 2: Annun so wen ahpjoomuk C-bang giokja jirugi
    – Beweging 3: Annun so orun ahpjoomuk C-bang giokja jirugi
    – Beweging 45: Moa so orun ahpjoomuk giokja jirugi
    – Beweging 48: Moa so wen ahpjoomuk giokja jirugi