ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


62 jaar Taekwon-do

Het is vandaag 62 jaar geleden dat de Koreaanse martial art die wij beoefenen officieel de naam Taekwon-do heeft gekregen. Ondanks dat de technieken en tactieken die wij kennen al veel langer bestaan, was het nogal verspreid en deed iedereen vroeger vooral zijn/haar eigen ding.

Aan het begin van 1945, kort na het einde van de bezetting van Korea door het Japanse Keizerrijk, werden er nieuwe martial arts scholen – kwans – geopend in Seoul, Korea. Deze scholen waren gevestigd door Koreaanse martial artists die voornamelijk in Japan studeerden tijdens de Japanse bezetting. Bij de algemene term ‘Traditioneel Taekwondo’ wordt vooral gerefereerd naar de martial arts die werden beoefend door de kwans tussen 1940 en 1950, maar eigenlijk werd de term ‘Taekwondo’ toen nog niet gebruikt. Sterker nog, iedere ‘kwan’ beoefende eigenlijk haar eigen unieke martial arts stijl. De Koreanen die waren teruggekeerd naar Korea, waren in hun thuisland les gaan geven in Karate onder verschillende Koreaanse namen zoals Tang Soo Do (Tang-handmethode) en Kong Soo Do (Lege-handmethode). Koreanen die les in Chinese vechtkunsten hadden gehad, noemden hun vechtkunst Kwon Bup (Vuistmethode) of Soo Bak (Chinees boksen). In deze tijd werd ‘Tae Kwon Do’ door het Zuid-Koreaanse leger aangenomen, waardoor de populariteit hiervan groter werd onder de burgelijke martial arts scholen.

Na het zien van een martial arts demonstratie door het leger in 1952, drong Zuid-Koreaanse president Syngman Rhee erop aan dat de martial arts stijlen van de kwans samengevoegd moesten worden. In het begin van 1955 begonnen de leiders van de kwans serieus te overwegen om te kijken naar een mogelijkheid om een samengevoegde stijl van Koreaanse martial arts te vormen. De naam die bedacht werd om deze samengevoegde stijl te beschrijven was ‘Tae Soo Do’. Deze naam bestond uit de Hanja 跆 ‘Tae’ (stampen, vermorzelen), 手 ‘Soo’ (hand) en 道 ‘Do’ (de weg, discipline).

Generaal Choi Hong Hi pleitte voor het gebruik van Tae Kwon Do, het vervangen van ‘Soo’ (hand) door ‘Kwon’ (vuist). Deze term werd ook gebruikt voor ‘martial arts’ in het Chinees (pinyin quán). De nieuwe naam werd in de eerste instantie langzaam opgepakt door de leiders van de kwans. In 1959 werd de Koreaanse Taekwondo Associatie (KTA) opgericht om de unificatie van de Koreaanse martial arts te bewerkstelligen. In 1966 richtte Generaal Choi Hong Hi de International Taekwon-do Federation (ITF) als apart bestuursorgaan op, gewijd aan de institutionalisering van een gemeenschappelijke Taekwondo stijl.

Geplaatst door