ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


Waarom doen we een Kihap in Tuls?

Na de afgelopen les kreeg ik van een van mijn leerlingen de vraag; Waarom doen we eigenlijk een Kihap in een Tul? Het is een expressievorm waarbij we onze kracht willen tonen en onze tegenstanders willen intimideren. Maar wat is het nog meer?

Wat is een Kihap?

Kihap betekent letterlijk ‘schreeuw’. Het is de schreeuw die Taekwon-Do beoefenaars bij sommige technieken laten horen. Het wordt vaak omschreven als ‘schreeuw’ of ‘roep’. Soms ook wel als ‘spirituele schreeuw’, wat iets beter aansluit op de letterlijke betekenis.

Het woord Kihap kunnen we onderverdelen in Ki (기) en Hap (합). Ki betekent letterlijk ‘spirituele energie’. Het is vergelijkbaar met het Chinese Qi of Chi. Het woord Hap laat zich vertalen naar ‘gecoördineerd’, ‘verzamelen’ of ‘harmoniseren’. Hierdoor mogen we Kihap omschrijven als het verzamelen van spirituele energie. De schreeuw is eigenlijk het resultaat van het verzamelen van deze energie, niet de oorzaak. Met andere woorden, zodra je al je energie hebt verzameld, krijg je als natuurlijke reactie een schreeuw.

Wat is het doel van een Kihap?

Beoefenaars van Taekwon-Do, Karate, Aikido, Kendo, Judo etc. passen de Kihap vaak toe om een tegenstander te laten schrikken, te intimideren, of om hun zelfvertrouwen te tonen, of zelfs de overwinning te vieren. In het Japanse Kendo en het Koreaanse Kumdo is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om een sterke Kihap te laten horen bij het scoren, omdat anders de punt niet wordt toegekend. Een Kihap kan ook worden gebruikt met het aanspannen van de buikspieren, om interne schade te voorkomen bij het ontvangen van een aanval.

In een zelfverdedigingssituatie kan je Kihap een eerste poging zijn om jezelf te verdedigen. Voordat je gaat trappen of slaan, kun je de aandacht vestigen op jouw situatie door middel van een Kihap. Het comfortabel voelen bij het schreeuwen en het opkomen voor jezelf is een belangrijke vaardigheid waar je aan kunt werken vanaf het eerste moment dat je het oefent.

Hoe doe je een Kihap?

Om een goede Kihap uit te voeren, verzamel je al je energie bij je buik en probeer je zo min mogelijk vanuit je keel te schreeuwen. Het is erg belangrijk dat de kracht van je Kihap van onder je middenrif, net onder de navel komt. We schreeuwen heel kort, scherp en hard ‘Kiha’. De mond sluit bij het uitspreken van de ‘p’ die eigenlijk maar heel zacht wordt geartikuleerd.

Kihaps in Tuls

Lang geleden – bij het ontwikkelen van de Tuls – had generaal Choi Hong Hi al Kihaps verwerkt in de Tuls. Dit was te lezen in de boeken uit 1971 van Grootmeester Jhoon Rhee. In de tijd dat Taekwon-Do werd verspreid lag de nadruk minder op de Kihaps, waardoor er verschillende geluiden ontstonden bij het uitvoeren van de Kihap. generaal Choi Hong Hi vond dit niet zo geslaagd en daarom besloot hij de Kihaps er uit te halen.

Zijn zoon, Choi Jung Hwa besloot 6 jaar na het overlijden van de generaal de kihaps weer terug te brengen in de Tuls, omdat hij er sterk van overtuigd was dat zijn vader deze intentie had.

De Kihaps zitten in de volgende Tuls:

 • Chon-Ji: Beweging #17
 • Dan-Gun: Beweging #8 en #17
 • Do-San: Beweging #6 en #22
 • Won-Hyo: Beweging #12
 • Yul-Gok: Beweging #24, #27 and #36
 • Joong-Gun: Beweging #12
 • Toi-Gye: Beweging #29
 • Hwa-Rang: Beweging #14 en #25
 • Choong-Moo: Beweging #9 (bij het uitvoeren van de Niunja so sonkal kaunde daebi makgi) and #19 (bij het landen en het uitvoeren van de Niunja so sonkal kaunde daebi makgi)
 • Kwang-Gae: Beweging #23 en #27
 • Po-Eun: Beweging #12 en 30
 • Ge-baek: Beweging #19 en #28

Bovendien zijn de Kihaps in de Tuls oorspronkelijk bedoeld om de ontwikkeling van Ki-energie verder te cultiveren, naast andere Ki-energie-oefeningen.


Bronnen:
https://taekwondo.fandom.com/wiki/Kihap
https://en.wikipedia.org/wiki/Kiai
http://www.raynerslanetkd.com/Press/ARTICLES_juchekodang2.html

Geplaatst door