ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


Is Taekwon-Do een vechtsport of vechtkunst?

De één noemt het een vechtsport, de ander een zelfverdedigingskunst of een vechtkunst. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

In principe ligt het verschil onder andere in de toepassing. ‘Vechtsport’ is een praktische toepassing van vechtkunst. In het Engels wordt het ook wel als ‘Martial Arts’ aangeduid. Bij vechtsport ligt de nadruk op competiviteit, zoals wedstrijden of in spelvorm. Echter, een hard onderscheid is lastig te maken. Veel vechtsporten worden vaak als vechtkunst beschreven, maar ook andersom.

Bij de term ‘Vechtkunst’ worden vooral associaties opgeroepen met Oosterse vechtkunsten, zoals Taekwon-Do, Judo, Karatedo, Aikido en Kung Fu. Het Engelse ‘Martial Arts’ betekent letterlijk ‘krijgskunsten’, een verzamelnaam voor zowel vechttechnieken als bijbehorende tradities.

Het is op veel Taekwon-Do scholen mogelijk om in competitief verband te trainen en zo worden er ook wedstrijden georganiseerd. Echter, Taekwon-Do is in de kern een zelfverdedigingskunst.

Zelfverdediging

Om onszelf zo goed mogelijk voor te bereiden om onszelf te kunnen verdedigen, trainen we volgens de (oneindige) cyclus van Taekwon-Do (Soonhwan Do). Dit bestaat grofweg uit vijf onderdelen:

  1. Fundamentele (basis) oefeningen; basistraining
  2. Hardenen van de raakvlakken; onderhoud van het lichaam en de aanvalswapens
  3. Sparring; het toepassen van de geleerde stof in de praktijk
  4. Tuls; waarbij de verschillende technieken zonder partner worden aangescherpt en applicaties worden uitgebeeld
  5. Zelfverdediging; het daadwerkelijke gevecht

Dit maakt van Taekwon-Do een veelzijdige kunst, met de mogelijkheid om te specialiseren op specifieke onderdelen.

Tenets van Taekwon-Do

Naast fysieke training wordt er ook aandacht besteed aan de mentale ontwikkeling van de Taekwon-Do beoefenaar door middel van de tenets van Taekwon-Do.

De tenets zijn de morele waarden waar Taekwon-do beoefening op steunt en bestaan uit: hoffelijkheid (Ye Ui), integriteit (Yom Chi), volhardendheid (In Nae), zelfbeheersing (Guk Gi) en ontembare geest (Baekjul Boolgool).
Als Taekwon-Do beoefenaar wordt er van je verwacht om deze regels in acht te nemen als jij verder wilt komen in de beoefening van het Taekwon-Do en je karakter wilt vormen.

Conclusie

Hoewel dit per Taekwon-Do school verschilt, mogen we dus concluderen dat Taekwon-Do vooral een vechtkunst is, omdat het verder gaat dan alleen de fysieke gesteldheid en het aanleren van technieken.

Bij Cheo Go Kwan vinden wij het erg belangrijk dat men met respect met elkaar om gaat, dat we eerlijk zijn naar elkaar, maar dat we niet terugdeinzen voor bijvoorbeeld onrecht – niet alleen binnen de dojang, maar ook daarbuiten. Daarnaast willen we niet dat onze leerlingen alleen op het gebied van Taekwon-Do ontwikkelen, maar dat zij een kampioen in het leven worden.

Geplaatst door