ITF Taekwon-Do in Rotterdam IJsselmonde


Yom Chi – Hoe integer ben jij?

Heb jij zo’n sterk gevoel voor integriteit dat zelfs een leugentje om bestwil ongemakkelijk voelt? Of buig jij de waarheid een klein beetje om je doel te bereiken? Wie doet dat nu niet? Zijn er mensen die volledig en altijd eerlijk en oprecht zijn? Hoe zit het met jou?

Wat is integriteit?

Dit is een vraag die ik mijn studenten eens tijdens een les vroeg. Er werd bij een spelletje niet helemaal eerlijk gespeeld, dus confronteerde ik ze op het feit dat we ons goed moeten afvragen waarom we daar niet goed aan doen. Integriteit kunnen we ook benoemen als eerlijk, braaf, nobel, ongerept, betrouwbaar, onbesproken, onomkoopbaar, rechtschapen, etc.

Integriteit als grondleerstelling

Willen we verder komen in onze ontwikkeling in Taekwon-do en als persoon groeien, dan wordt er van ons verwacht dat we integer zijn. Wat is het uiteindelijke doel van Taekwon-do? De grondlegger van Taekwon-do generaal Choi Hong Hi was daar heel duidelijk in. Hij wilde met Taekwon-do vrede stichten. Hoe kan dat niet beter dan met integere mensen?

In Taekwon-do bedoeld men met integriteit het beoordelingsvermogen van goed en slecht, het geweten en het schuldgevoel dat we krijgen als we iets doen wat fout is.

Voorbeelden van het gebrek aan integriteit zijn:

 • Een instructeur die zichzelf en zijn kunst verkeerd presenteerd door overschilligheid of een gebrek aan kennis
 • De leerling die zichzelf te kijk zet door het ‘voorbewerken’ van breekmateriaal voor demonstraties.
 • Een instructeur die zijn beperkte techniek camoufleert met luxe trainingsgelegenheden en valse vleierij richting zijn studenten.
 • Het vragen om een bepaalde graduatie aan een instructeur of het trachten het te kopen.
 • Het behalen van graduatie voor ego-strelende doeleinden of het gevoel van macht.
 • Een instructeur die zijn kunst onderwijst en toejuicht voor materialistische doeleinden.
 • Niet kunnen voldoen aan de daden die de woorden voorspiegelen.
 • Schaamte voor het vragen van advies aan ondergeschikten, jongeren of lager gegradueerden.
 • Een instructeur die zich laat omkopen om de uitslag van een examen of wedstrijd te beïnvloeden
 • Een leerling die met een leugentje voor eigen bestwil die ene oefening niet hoeft te doen

Integer handelen

Hoe weet je nu dat je integer handelt? Bovenstaande voorbeelden kunnen je al een beetje op weg helpen om het te herkennen. Maar ook het volgende:

 • Zorg dat je op tijd bent voor de les. Geef je je op voor een wedstrijd? Zorg er dan voor dat je altijd alles bij je hebt. Je komt gedane toezeggingen, gemaakte afspraken en verplichtingen na.
 • Bij een conflict kies je niet automatisch de kant van de sterkere partij, maar probeer je het geheel te overzien en handel je daar naar.
 • Soms is het contact wel eens te hard bij het sparren. Dit kan gebeuren. Maar heb jij hiervoor wel eens je excuses aangeboden aan je trainingspartner? Maak je een fout, dan geef je dit aan en probeer je op eigen initiatief de schade te beperken.
 • Zegt een instructeur van een andere Taekwon-do school dat jij het anders moet doen? Bespreek dit dan eerst met je eigen instructeur. Ga ook niet zomaar – zonder toestemming van je eigen instructeur – bij een andere Taekwon-do school trainen. Je bent loyaal aan de instructeur waarbij jij lessen volgt en zal je Taekwon-do school (en instructeurs/leerlingen) nooit in een kwaad daglicht stellen.
 • Wordt er gepest op de club? Maak het bespreekbaar als jij dat ziet of ervaart. Stap naar de instructeur zodat hij/zij dit naar inzicht kan oplossen. Je blijft integer handelen, ook wanneer dit voor jou bepaalde nadelen, spanningen of conflicten met zich mee brengt.

Als je je integer opstelt, neem je verantwoordelijkheid voor je eigen handelen, je bent aanspreekbaar op je gedrag en je spreekt anderen hierop aan.

In de eed van de student (Student oath) wordt dit ook wel omschreven als ‘I shall be a champion of freedom and justice’. Ik omschrijf integriteit altijd als: ‘Doe het juiste, ook als er niemand kijkt’.

Yom Chi is één van de tenets van Taekwon-do. De tenets zijn de morele waarden waar Taekwon-do beoefening op steunt. Als Taekwon-do beoefenaar wordt er van je verwacht om deze regels in acht te nemen als jij verder wilt komen in de beoefening van het Taekwon-do en je karakter wilt vormen.

Taekwon-do Jungshin – ook wel de geboden van Taekwon-do genoemd – bestaan uit Guk Gi (zelfbeheersing), Yom Chi (integriteit), In Nae (volhardendheid), Baekjool Boogool (Onoverwinnelijke ziel) en Ye Ui (beleefdheid).

Geplaatst door