De strijd van Do-San voor Koreaanse onafhankelijkheid

Do-San, de naam van de derde tul, is het pseudoniem van opstandeling Ahn Chang-Ho (1876-1938). Ahn was vastbesloten om het onderwijssysteem van Korea tijdens de Japanse bezetting te behouden. Hij stond bekend om zijn oprechtheid en zijn gebrek aan schijn in het omgaan met anderen.

Hij was de zoon van een boer. Hij verliet het traditionele leren in zijn geboortestad Pyongyang en studeerde twee jaar aan een zendingsschool die door het Leger des Heils werd geëxploiteerd. Hij werd een Christen en voelde dat hij de Japanners niet als mannen kon haten. Hij besloot om een ​​bron van nationale kracht te zoeken en deze te cultiveren om nationale onafhankelijkheid en welvaart te herwinnen. In 1894, op 18-jarige leeftijd, werd Ahn lid van de Tongnip Hyophoe “Onafhankelijkheidsvereniging”, die onafhankelijkheid van Japan bevorderde en werkte aan hervorming binnenlandse zaken en het verminderen de afhankelijkheid van het buitenland. Maar de activiteiten van de groep werden onderbroken door de conservatieve heersende klasse, dus Chai-pil – de leider van de groep – ging in ballingschap in de Verenigde Staten. Dit versterkte het geloof van Ahn dat Koreanen zelf verantwoordelijk waren voor hun falen en dat de overwinning dus van binnenuit moet komen. Hij keerde terug naar zijn geboortestad en richtte de Chomjin-school op, de eerste particuliere moderne school in Korea.

Onder de eerste Koreanen die in 1902 naar de Verenigde Staten emigreerden, waren Ahn Chang-Ho en Rhee Syngman – die later de eerste president van de Republiek Korea zou worden. Eenmaal in de Verenigde Staten heeft Ahn groepen in de Koreaanse gemeenschap opgericht ter ondersteuning van de onafhankelijkheid van het Koreaanse volk. In 1903 organiseerde Ahn een broederschap dat de Kungminhoe (Koreaanse Nationale Vereniging) werd, die Koreaanse immigranten inspireerde tot een beweging voor nationale onafhankelijkheid. De groep publiceerde een krant genaamd “Kongnip Shinmun”.

Toen Ahn hoorde van het Japanse protectoraatsverdrag dat na de Russisch-Japanse oorlog in Korea werd afgedwongen in 1906, keerde Ahn in 1907 naar huis. Hij organiseerde een ondergrondse onafhankelijkheidsgroep in de provincie Pyong-An, ‘Shinmin-Hoe’ genaamd. De Shinmin-Hoe werd geassocieerd met protestantse organisaties en was toegewijd aan het bevorderen van het herstel van Koreaanse onafhankelijkheid door de ontwikkeling en opkomst van nationalisme in het onderwijs, het bedrijfsleven en de cultuur. In 1908 richtte de Shinmin-Hoe de Tae-Song (grote prestatie) School in Pyongyang op om de Koreaanse jeugd te voorzien van een opleiding op basis van nationale geest. Hij leidde een keramische oven om fondsen te werven voor de publicatie van boeken voor jongeren. De politieke omgeving van die tijd was echter niet bevorderlijk voor de oprichting van een dergelijke school; de Japanners waren bezig met het actief verbieden van onderwijs voor Koreanen. Door de Koreaanse kinderen de juiste opleiding te ontzeggen, wilden de Japanners hun analfabetisme garanderen, waardoor ze in feite een klasse slavenarbeiders zouden creëren.

Samen met Yi Kap, Yang Ki-tak en Shin Chae-Ho begon hij aan een lezingstournee door het hele land, waarschuwde hij voor een nationale crisis opgelopen door de Japanners en drong er bij het publiek op aan zich te verenigen om de Japanners te weerstaan. Ahn vertelde de Japanse leiders herhaaldelijk dat Japan veel zou profiteren door Korea als vriend te houden in plaats van Koreanen te annexeren en hun wrok uit te nodigen.

Tegen 1910 had de Shinmin-Hoe ongeveer 300 leden en vertegenwoordigde hij een bedreiging voor de Japanse bezetting. De Japanners waren actief bezig dit soort organisaties te verpletteren en de Shinmin-Schoffel werd al snel een doelwit van hun inspanningen. In december 1910 zou de Japanse gouverneur-generaal Terauchi de inwijdingsceremonie bijwonen voor de nieuwe spoorbrug over de Amnok-rivier. De Japanners gebruikten deze situatie om te doen alsof ze een samenzwering onthulden om Terauchi te vermoorden op weg naar deze ceremonie. Alle Shinmin-Hoe-leiders en 600 onschuldige Christenen werden gearresteerd. Onder zware martelingen – die tot de dood van velen hebben geleid – werden 105 Koreanen aangeklaagd en berecht. Tijdens dit proces waren de beklaagden onvermurwbaar over hun onschuld. De wereldgemeenschap vond dat het vermeende complot zo’n voor de hand liggend verzinsel was, dat de politieke druk groeide en de meeste verdachten moesten worden vrijgelaten. Tegen 1913 hadden slechts zes van de oorspronkelijke beklaagden gevangenisstraffen gekregen.

Tegen die tijd waren de Japanners redelijk succesvol geworden in het ontdekken en vernietigen van ondergrondse verzetsgroepen. Ze waren echter niet succesvol in het onderdrukken van het verlangen naar vrijheid en zelfbestuur onder de Koreaanse bevolking. De verzetsgroepen trokken verder ondergronds en de guerrilla-invallen van de onafhankelijkheidsgroepen in Mantsjoerije en Siberië namen toe. De Japanners versterkten hun aanval op het Koreaanse schoolsysteem en andere nationalistische bewegingen. Na het verstrijken van een onderwijswet in 1911 begonnen de Japanners alle Koreaanse scholen te sluiten. In 1913 moest de Tae-Song school worden gesloten en in 1914 waren vrijwel alle Koreaanse scholen gesloten. De kans dat een deel van de Koreaanse cultuur overleefde, rustte in de handen van de weinige toegewijde patriotten die in ballingschap buiten Korea werken.

Toen de Japanse gouverneur-generaal Hirobumi Itoho werd vermoord door Ahn Choong-gun (1879 – 1910) – een onafhankelijkheidsjager – scherpte Japan zijn greep op Koreaanse leiders aan. Uiteindelijk verbood Ahn zichzelf naar Mantsjoerije, reisde vervolgens naar Siberië, Rusland, Europa en uiteindelijk naar de Verenigde Staten, samen met Rhee Syngman. In 1912 werd Ahn gekozen tot voorzitter van de Korean National People’s Association, die opkwam als de opperste organisatie voor Koreanen in het buitenland en een actieve rol speelde in onderhandelingen met de Amerikaanse regering. Gedurende deze tijd vestigde hij Hungsadan, een geheime vrijwillige groep van fervente patriotten.

Via deze en andere organisaties werd geprobeerd president Woodrow Wilson onder druk te zetten om namens de Koreaanse autonomie te spreken tijdens de vredesbesprekingen in Parijs. Uiteindelijk werd in 1918 een vertegenwoordiger van de Koreaanse ballingen naar deze vredesbesprekingen gestuurd.

In 1919, toen de Yi-dynastie met kracht werd opgenomen in het Japanse rijk, begon Ahn met ondergrondse activiteiten die gericht waren op het herwinnen van de Koreaanse onafhankelijkheid. Hij keerde terug naar Shanghai in april 1919 en werd waarnemend premier van een voorlopige regering. Ze stelden een democratische grondwet op, die voorzag in een vrij gekozen president en wetgevende macht. Dit document vestigde ook de vrijheid van pers, spraak, religie en vergadering. Er werd een onafhankelijke rechterlijke macht ingesteld en het vroegere klassensysteem van de adel werd afgeschaft. Nadat hij tevergeefs geprobeerd had de meningsverschillen tussen de leiders in Shanghai te verkleinen, nam hij na twee jaar ontslag.

Uiteindelijk, op 1 maart 1919, verklaarde de voorlopige regering haar onafhankelijkheid van Japan en riep op tot algemene weerstand van de Koreaanse bevolking. Tijdens de verzetsdemonstraties opende de Japanse politie het vuur op de ongewapende Koreaanse drukte, waarbij duizenden mensen om het leven kwamen. Vele duizenden anderen werden gearresteerd en gemarteld.

Zelfs na de Koreaanse Onafhankelijkheidsverklaring zette Ahn Chang-Ho zijn inspanningen voort in de Verenigde Staten namens zijn vaderland. Ahn wilde een ideaal dorp vestigen voor zwervende Koreaanse vluchtelingen in Mantsjoerije en bezocht hen in de jaren 1920. In 1922 leidde hij een historische commissie om alle materialen met betrekking tot Korea te verzamelen, met name de feiten met betrekking tot de Japanse bezetting.

Na een bomaanslag van Yun Pong-gil, werd hij gearresteerd door de Japanners, hoewel hij niet bij het incident betrokken was. Zijn 23 jaar durende gevecht voor nationale onafhankelijkheid in het buitenland eindigde met zijn gevangenneming in Taejon in 1932. Na een korte vrijlating uit de gevangenis werd hij opnieuw gearresteerd door de Japanse politie. Met een slechte gezondheid verliet hij de gevangenis op borgtocht en stierf in een ziekenhuis in Seoul op 10 maart 1938.

De 24 bewegingen van Do-San weerspiegelen zijn 24 jaar durende strijd voor het behouden van het Koreaanse onderwijssysteem en de nationale onafhankelijkheid van Korea.